Vitamina | Surse alimentare | Principalele functii indeplinite in organism | Simptomele carentei vitaminice |
VITAMINELE HIDROSOLUBILE | |||
Vitamina C (acid ascorbic) | Legume si fructe (In special spanac, tomate, brocoli, cartofi, capsuni, portocale si alte citrice) | Rol antioxidant. Participa in multiple reactii biochimice din organism. Esentiala in cresterea cartilajului, oaselor si dintilor.
Creste rezistenta la infectii si grabeste vindecarea tisulara. |
Deficit moderat: gingivoragii.
Deficit sever: scorbut. |
Vitamina B1 (tiamina) | Carne de porc, ficat, legume, cereale, nuci | Coenzima in reactiile metabolismului glucidic (cu rol in producerea ribozei) si a mai multor aminoacizi.
Contribuie la buna functionare a sistemului nervos. |
Incetinirea cresterii, confuzie mentala, edeme.
Deficit sever: Beri-Beri. |
Vitamina B2 (riboflavina) | Ficat, carne, lapte si produse lactate (iaurt, branza) | In organism se combina cu acidul fosforic si formeaza doua coenzime care actioneaza ca transportori de oxigen in cateva sisteme oxidative importante din organism. Rol in functionalitatea SNC, a aparatului vizual, tegumentelor. | Leziuni corneene, cheiloza (inflamatia si craparea comisurilor bucale).
Carenta de riboflavina se asociaza frecvent cu deficitul de tiamina sau niacina |
Niacina (acid nicotinic, nicotinamida) | Ficat, carne, peste, alune. Se poate sintetiza din triptofan (l1 mg de niacina din 600 mg de triptofan). | Coenzima in reactiile de sinteza a lipidelor, de utilizare a energiei din carbohidrati si in procesul respiratiei tisulare.
Rol trofic pentru tegumente, nerv, tract gastro-intestinal. |
Leziuni tegumentare, gastro-intestinale, anorexie, iritabilitate, vertij.
Deficit sever: pelagra. |
Acid folic | Ficat, legume. | Coenzima in metabolismul aminoacizilor si proteinelor. Important in crestere. Important pentru maturarea eritrocitelor. | Diaree, anemie. |
Vitamina B6 (piridoxina, piridoxal, piridoxina) | Carne, peste, legume, cereale. | Coenzima in numeroase reactii din metabolismul proteinelor si aminoacizilor. | Iritabilitate, dermatita in jurul ochilor, varsaturi, convulsii, litiaza renala. |
Vitamina B12 | Carne, peste, oua, lapte si produse lactate. | Coenzima in reactiile de sinteza ale acizilor nucleici.
Asigura cresterea. Rol trofic pentru sistemul nervos. Importanta pentru maturarea hematiilor. |
Deficit sever: anemie pernicioasa, tulburari neurologice (demielinizarea fibrelor nervoase mari din maduva spinarii, in special din cordoanele posterioare). |
Biotina | Ficat, rinichi, galbenus de ou, lapte, legume proaspete. | Coenzima in reactii de sintreza a lipidelor, in metabolismul aminoacizilor si glucidelor. | Oboseala, depresie, greata, dermatita, dureri musculare. |
Acid pantotenic | Ficat, rinichi, carne, galbenus de ou, legume (larg raspandita In aproape toate alimentele) | Coenzima in metabolismul energetic, fiind in principal incorporata in coenzima A | Deficitul este rar deoarece acidul pantotenic se gaseste in majoritatea alimentelor. |
VITAMINELE LIPOSOLUBILE | |||
Vitamina A (retinol, carotenoizi) | Retinol: ficat, unt, lapte integral, branza, galbenus.
Provitamina A: morcovi, legume, dovleac, cartofi, caise. |
Rol in procesele vizuale. Este necesara pentru cresterea normala a majoritatii celulelor din organism si in special a celor epiteliale.
Rol in procesul de crestere a oaselor si dintilor. |
Deficit moderat: hemeralopie, descuamare tegumentara, acnee, diaree, infectii gastrointestinale, incetinirea cresterii.
Deficit sever: xeroftalmie. |
Vitamina D (D2 – ergocalciferol, D3 – colecalciferol) | Untura de peste, galbenus, ou.
Sintetizata la nivelul tegumentului sub actiunea luminii solare. |
Rol in metabolismul fosfocalcic (creste absorbtia intestinala a calciului; rol antirahitic la copil). | La copii: rahitism.
La adulti: osteomalacie. |
Vitamia E (tocoferol) | Ulei vegetal, margarina, legume (In special spanac, salata), boabe de cereale, galbenus, unt, ficat. | Rol antioxidant. Rol structural pentru mentinerea integritatii membranei celulare. Efecte antiinflamatoare. | Deficitul apare aproape exclusiv in inanitie. Posibil anemie, la copiii cu greutate mica la nastere. |
Vitamina K (K1 – fitokinona, K2 – farnokinona; K3 – menadiona) | Spanac, varza, urzici, brocoli, margarina, uleiuri vegetale. | Intervine in procesul de coagulare a sangelui. Sinteza factorilor II, VII, IX, X la nivel hepatic este dependenta de vitamina K. | Deficitul apare foarte rar deoarece vitamina K este sintetizata continuu de catre bacteriile din tractul intestinal. La nou nascuti, care nu au inca flora bacteriana capabila sa sintetizeze vitamina K apare deficitul datorita lipsei din alimentatie. Deficitul poate apare In urma malabsorbtiei lipidelor din tractul gastrointestinal. |