Tabelul vitaminelor, principalele funcții în organism, surse, carențe vitaminice

Vitamina Surse alimentare Principalele functii indeplinite in organism Simptomele carentei vitaminice
VITAMINELE HIDROSOLUBILE
Vitamina C (acid ascorbic) Legume si fructe (In special spanac, tomate, brocoli, cartofi, capsuni, portocale si alte citrice) Rol antioxidant. Participa in multiple reactii biochimice din organism. Esentiala in cresterea cartilajului, oaselor si dintilor.

Creste rezistenta la infectii si grabeste vindecarea tisulara.

Deficit moderat: gingivoragii.

Deficit sever: scorbut.

Vitamina B1 (tiamina) Carne de porc, ficat, legume, cereale, nuci Coenzima in reactiile metabolismului glucidic (cu rol in producerea ribozei) si a mai multor aminoacizi.

Contribuie la buna functionare a sistemului nervos.

Incetinirea cresterii, confuzie mentala, edeme.

Deficit sever: Beri-Beri.

Vitamina B2 (riboflavina) Ficat, carne, lapte si produse lactate (iaurt, branza) In organism se combina cu acidul fosforic si formeaza doua coenzime care actioneaza ca transportori de oxigen in cateva sisteme oxidative importante din organism. Rol in functionalitatea SNC, a aparatului vizual, tegumentelor. Leziuni corneene, cheiloza (inflamatia si craparea comisurilor bucale).

Carenta de riboflavina se asociaza frecvent cu deficitul de tiamina sau niacina

Niacina (acid nicotinic, nicotinamida) Ficat, carne, peste, alune. Se poate sintetiza din triptofan (l1 mg de niacina din 600 mg de triptofan). Coenzima in reactiile de sinteza a lipidelor, de utilizare a energiei din carbohidrati si in procesul respiratiei tisulare.

Rol trofic pentru tegumente, nerv, tract gastro-intestinal.

Leziuni tegumentare, gastro-intestinale, anorexie, iritabilitate, vertij.

Deficit sever: pelagra.

Acid folic Ficat, legume. Coenzima in metabolismul aminoacizilor si proteinelor. Important in crestere. Important pentru maturarea eritrocitelor. Diaree, anemie.
Vitamina B6 (piridoxina, piridoxal, piridoxina) Carne, peste, legume, cereale. Coenzima in numeroase reactii din metabolismul proteinelor si aminoacizilor. Iritabilitate, dermatita in jurul ochilor, varsaturi, convulsii, litiaza renala.
Vitamina B12 Carne, peste, oua, lapte si produse lactate. Coenzima in reactiile de sinteza ale acizilor nucleici.

Asigura cresterea.

Rol trofic pentru sistemul nervos.

Importanta pentru maturarea hematiilor.

Deficit sever: anemie pernicioasa, tulburari neurologice (demielinizarea fibrelor nervoase mari din maduva spinarii, in special din cordoanele posterioare).
Biotina Ficat, rinichi, galbenus de ou, lapte, legume proaspete. Coenzima in reactii de sintreza a lipidelor, in metabolismul aminoacizilor si glucidelor. Oboseala, depresie, greata, dermatita, dureri musculare.
Acid pantotenic Ficat, rinichi, carne, galbenus de ou, legume (larg raspandita In aproape toate alimentele) Coenzima in metabolismul energetic, fiind in principal incorporata in coenzima A Deficitul este rar deoarece acidul pantotenic se gaseste in majoritatea alimentelor.
VITAMINELE LIPOSOLUBILE
Vitamina A (retinol, carotenoizi) Retinol: ficat, unt, lapte integral, branza, galbenus.

Provitamina A: morcovi, legume, dovleac, cartofi, caise.

Rol in procesele vizuale. Este necesara pentru cresterea normala a majoritatii celulelor din organism si in special a celor epiteliale.

Rol in procesul de crestere a oaselor si dintilor.

Deficit moderat: hemeralopie, descuamare tegumentara, acnee, diaree, infectii gastrointestinale, incetinirea cresterii.

Deficit sever: xeroftalmie.

Vitamina D (D2 – ergocalciferol, D3 – colecalciferol) Untura de peste, galbenus, ou.

Sintetizata la nivelul tegumentului sub actiunea luminii solare.

Rol in metabolismul fosfocalcic (creste absorbtia intestinala a calciului; rol antirahitic la copil). La copii: rahitism.

La adulti: osteomalacie.

Vitamia E (tocoferol) Ulei vegetal, margarina, legume (In special spanac, salata), boabe de cereale, galbenus, unt, ficat. Rol antioxidant. Rol structural pentru mentinerea integritatii membranei celulare. Efecte antiinflamatoare. Deficitul apare aproape exclusiv in inanitie. Posibil anemie, la copiii cu greutate mica la nastere.
Vitamina K (K1 – fitokinona, K2 – farnokinona; K3 – menadiona) Spanac, varza, urzici, brocoli, margarina, uleiuri vegetale. Intervine in procesul de coagulare a sangelui. Sinteza factorilor II, VII, IX, X la nivel hepatic este dependenta de vitamina K. Deficitul apare foarte rar deoarece vitamina K este sintetizata continuu de catre bacteriile din tractul intestinal. La nou nascuti, care nu au inca flora bacteriana capabila sa sintetizeze vitamina K apare deficitul datorita lipsei din alimentatie. Deficitul poate apare In urma malabsorbtiei lipidelor din tractul gastrointestinal.