Tabele cu minerale

Cateva date esentiale privind semnificatia nutritiva a unor macrominerale

Macromineralul Cantitatea totala în organism Aportul zilnic necesar Principala functie Principalele surse
Calciul (Ca++) 1,2 kg 800 mg Structura osoasa, excitabilitatea neuromusculara Laptele si derivatele
Fosforul (P) 0,6 – 0,7 kg 800 mg Structura proteinelor Produsele animale si unele vegetale
Magneziul (Mg++) 20 – 25 g 300 – 350 mg Excitabilitatea neuromusculara Produse vegetale
Sulful (S) 125 – 175 g 0,7 – 1,5 g Intra în structura unor aminoacizi Produse animale
Sodiul (Na+) 80 – 100 g 3 – 5 g* Echilibrul osmotic al lichidelor Produse animale, unele ape minerale, unele vegetale
Potasiul (K+) 130 – 150 g 3 – 5 g** Component intracelular, excitabilitatea neuromusculara Produse vegetale si animale
Clorul (Cl) 80 – 90 g 3 – 5 g* Component extracelular Produse vegetale si animale
*) exprimat în NaCl (sare de bucatarie) **) exprimat în KCl

 

Datele principale privind semnificatia nutritiva a oligoelementelor esentiale

Oligoelementul Cantitatea totala în organism Aportul zilnic necesar Principala functie Principalele surse
Fierul (Fe) 4 – 5g 10 – 15 g Hemoglobina, Mioglobina, Citocromi Viscerele, oul, unele vegetale verzi (urzici, spanac)
Iodul (I) 20 – 50 mg 100 mg Hormonii tiroidieni Apa, vegetale
Fluorul (Fl) 1 – 2 mg Structura dintilor si oaselor Apa potabila, unele vegetale
Cuprul (Cu) 100 – 150 mg 2 – 3 mg Component al unor enzime Viscere, legume uscate
Manganul (Mn) 10 mg 3 – 7 mg Cofactor al unor enzime Vegetale
Zincul (Zn) 1 – 2 g 10 mg Component a 70 enzime Carne, ou. lapte
Seleniu (Se) 13 – 20 mg 100 mg Glutamoxidaza Produse vegetale si animale
Cromul (Cr) Cofactor al insulinei Produse vegetale si animale
Molibden 20 mg 0,1 mg Cofactor al unor enzime Produse vegetale si animale