Nutriție

Nutritia studiaza din punct de vedere calitativ si cantitativ nevoile alimentare care sa permita mentinerea starii de sanatate. Nutritia se ocupa cu studiul naturii si distributiei nutrientilor in alimente, al efectelor metabolice al acestora, precum si cu studiul consecintelor aportului alimentar inadecvat.

Prin numeroase studii efectuate de-a lungul timpului a fost stabilit grupul complet de alimente necesare ratiei zilnice a omului.Aportul alimentar trebuie sa fie suficient pentru a asigura necesarul metabolic al organismului si în acelasi timp sa nu produca obezitate.De asemenea trebuie sa existe un echilibru între principiile nutritive pentru ca atat deficitele cat si excesele nutritionale pot duce la aparitia unor s tari patologice. Malnutritia rezulta din dezechilibrul dintre nevoile organismului si aportul de principii nutritive, ceea ce poate duce la sindroame de deficienta, dependenta, toxicitate sau la obezitate.Malnutritia, ca termen general, include atat subnutritia cat si aportu lalimentar excesiv. Grade variate de severitate ale deficitelor nutritionale se pot întalni în proportii diferite în populatie, cu o frecventa crescuta în special în randul saracilor,varstinicilor, a persoanelor cu nevoi nutritionale specifice (ca de exemplu copii, femei însarcinate sau care alapteaza) sau a celor care respecta anumite restrictii alimentare, asa cum este cazul vegetarienilor. Exemple de deficite nutritionale severe sunt: marasmul(deficit protein-caloric), inanitia (deficitul caloric), xeroftalmia(carenta de vitamina A),anemia feripniva (carenta de fier), etc. În ultimul timp, în special în cadrul societatilor dezvoltate excesul unor anumiti nutrienti este asociat cu prevalenta ridicata a unor afectiuni precum ateroscleroza si boala coronariana, bolile cerebrovasculare,diabetul zaharat, cancerul de san sau colon, ciroza hepatica.

Tulburarile de comportament alimentar apar prin alterarea mecanismelor de control al comportamentului alimentar si sunt in continua crestere in ultimii ani.Dintre acestea, cele mai frecvent intalnite sunt anorexia si bulimia nervoasa.