Răspunsul Universității 15.03.2021
Informare de Răspunsul Universității
Autoritatea Națională Reamintim că, în baza rezultatelor Răspunsul primit precizează Studiul nu a realizat Nu au făcut obiectul acestui studiu ipotezele cu Totodată, confirmă faptul Continuarea acestei campanii de Acest demers se alătură ANSVSA își menține poziția Recent, în data de 9 martie, în cadrul Cu acest prilej, s-a solicitat EFSA un ANSVSA ia în considerare, în îndeplinirea
Serviciul Comunicare și
|
Autoritatea 04.03.2021 Informare de presă Autoritatea
Ca urmare a apariției în spațiul public La această întâlnire au fost invitați Reprezentanţii asociaţiilor şi Cu acest prilej, reprezentanții ANSVSA au Nu există informații disponibile S-a precizat că în Uniunea Europeană Totodată, atât Autoritatea Europeană Ca urmare a celor mai sus menționate, ANSVSA Respectarea cu stricteţe de către ANSVSA realizează permanent controale În plus față de anii anteriori, Rezultatele acestor controale sunt postate pe Reiterăm faptul că, pentru protejarea ANSVSA asigură consumatorii că Serviciul Comunicare și Logistică Documentară
|
PATRONATUL ROMAN DIN INDUSTRIA
|
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor consideră reprobabilă și în afara prevederilor legale implicarea numelui instituției în girarea unor informatii eronatePosted on 07/01/2021 by Comunicare ANSVSA Informare de presă Ca urmare a apariției în spațiul public a unui spot realizat de Asociația Prețuiește Calitatea în care se precizează că „Peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi ZILNIC de Covid-19 de la pâinea NEAMBALATĂ!” și în care apare și numele instituției noastre, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) dezaprobă public mesajul transmis prin acest spot publicitar. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară |
ANPC sesizează CAN în urma folosirii abuzive a numelui instituției într-un spot publicitarÎn urma difuzării în spațiul public, a unui spot publicotar al Asociației Prețuiește Calitatea, în care este folosit în mod abuziv numele instituției noastre, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) consideră necesar să facă următoarele precizări: Folosirea în cuprinsul mesajului afișat, în cadrul spotului, în care se afirmă că peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi zilnic de Covid-19 de la pâinea neambalată, a sintagmei „Autoritatea pentru Protecția Consumatorului‟ este de natură să valideze consumatorului ideea că o autoritate a statului susține un anumit mod de comercializare a pâinii, fapt care nu este adevărat.
|
Comunicat de presaSARS-COV-2 nu se transmite prin painea neambalataRompan Patronatul Roman din Industria de Morarit si panificatie din Romania asigura populatia ca painea si produsele de panificatie fabricate si comercializate de catre agentii economici din Romania nu reprezinta un vector de transmitere a CORONAVIRUS-ului. Toate produsele de panificatie se fabrica cu respectarea tuturor regulilor de siguranta alimentara, iar la comercializarea produselor de panificatie ambalate sau neambalate se aplica masuri suplimentare la locurile de vanzare, in sensul ca vanzarea se realizeaza cu respectarea regulilor de igiena impuse. Nu trebuie sa alarmam populatia si sa transmitem informatii false in ceea ce priveste transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atat mai mult prin intermediul painii, un produs prezent pe masa oricarui roman. Facem precizarea ca in prezent potrivit declaratiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, repectiv prin paine. Ca atare, solicitam celor care au prezentat aceste informatii de la Universitatea din Bucureşti sa retraga ceea ce au comunicat in prezent, ba mai mult sa precizeze ca acele informatii sunt defapt niste rezultate partiale, care nu sunt validate de catre Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) sau de catre Autoritatea Europena pentru Siguranţa Alimentară (EFSA). Deși rezultatele studiului au fost partiale si nevalidate aestea au fost făcute publice fără nici un fel de responsabilitate față de populație și fata de întreaga industrie de panificație. Va aducem la cunostinta ca studii de acest gen trebuie sa fie realizate de catre specialistii in domeniu, rezultatele sa fie asumate, avizate si validate de catre autoritatile competente. Simplul fapt ca pe o suprafata de plastic poate sa ajunga pe cale virala virusul Sars Cov 2 nu este suficient ca acesta sa se transmita, el trebuie sa fie viabil si sa aiba un anumit suport de multiplicare, coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Este de datoria noastra ca reprezentanti ai industriei de panificatie din Romania sa asiguram populatia ca astfel de zvonuri nu sunt adevarate. Mai mult de atat avem suspiciunea ca sunt alte interese prin comunicarea acestor stiri total neadevarate, pentru a beneficia astfel de cresterea vanzarilor de paine ambalata si in special a produselor de panificatie din import.
PRESEDINTE ROMPAN
|
Precizări ANSVSA26.09.2020 Informare de presă Precizări ANSVSA Ca urmare a apariției în spațiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din București (UB), potrivit căruia pâinea neambalată rămâne contaminată după contactul cu SARS-CoV-2 și ar putea constitui o sursă de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. Nu există informații disponibile privind prezența și supraviețuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. S-a demonstrat că COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană și prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută. Până la aceasta dată ANSVSA, ca autoritate competentă în domeniul siguranței alimentelor, nu a primit studiul realizat de UB și nu deține informații din a cui inițiativă a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivul studiului, modalitatea de lucru și dacă s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate internaţional pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea siguranţei alimentelor în Uniunea Europeană. Din informațiile apărute în spațiul public, reiese că experimentele realizate în laboratoarele UB au vizat exclusiv suprafețele de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație, nefiind identificate elemente noi față de studiile și rapoartele forurilor științifice europene și internaționale în ceea ce privește calea de transmitere a virusului responsabil de COVID-19 prin alimente. În conformitate cu Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 de catre Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și OMS ,,COVID-19 și siguranța alimentelor”, cercetările privind supraviețuirea virusului SARS COV 2 pe diferite suprafețe, realizate în condiții de laborator, trebuie interpretate cu prudență într-un mediu de viaţă real. Astfel, interpretarea rezultatelor și concluziile studiilor efectuate ar trebui corelate și limitate la scopul acestora, ținând cont în același timp de datele științifice existente din domeniile conexe, precum și de alte date/informații care ar putea contribui la acuratețea concluziilor. Respectarea cu strictețe de către personalul angajat care manipulează și comercializează alimentele a regulilor privind siguranța alimentelor, a celor de igienă personală și de informare adecvată a consumatorilor, garantează că produsele alimentare puse pe piață sunt sigure. În același timp și consumatorii trebuie să conștientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor. Pentru ca populația și operatorii din sectorul alimentar să aibă acces la informații corecte, ANSVSA a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, inclusiv cel elaborat de FAO/OMS și alte materiale informative, acestea putând fi consultate la următoarele link-uri: http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID19-ghid_ind_alimentara.pdf http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/Q_A_COVID-19-and-food-CE.pdf http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/03/Recomandari_ANSVSA_operatori_consumatori.pdf Studiile și opiniile știintifice luate în considerare de ANSVSA, în îndeplinirea atribuțiilor sale privind evaluarea riscului pe domeniul siguranței alimentelor, trebuie să respecte rigurozitatea ştiintifică, recunoscută la nivel european și internațional. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară
|
Directorul general al ANPC, Paul Anghel, afirmă că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară.Potrivit sursei citate, coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica. Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia. Directorul general al ANPC afirmă că regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi face din nou apel pentru respectarea lor, respectiv purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş.
http://www.radiocluj.ro/2020/09/26/virusul-sars-cov-2-nu-se-transmite-prin-alimente/ |