Arhiva ROMPAN

Răspunsul Universității
Politehnice București vine în susținerea poziției
Autorității Națională Sanitare Veterinare și pentru
Siguranța Alimentelor în controversa pâinii neambalate

15.03.2021

 

Informare de
presă

Răspunsul Universității
Politehnice București vine în susținerea poziției
Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru
Siguranța Alimentelor în controversa pâinii neambalate

 

Autoritatea Națională
Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a
solicitat Universității Politehnice București un punct de vedere
privind studiul: „Evaluarea prin modelare a factorilor de risc în
răspândirea COVID-19 în industria de panificaţie”, realizat în cadrul
instituției și având ca beneficiar o organizație
neguvernamentală.

Reamintim că, în baza rezultatelor
studiului s-a formulat, ca și concluzie, afirmaţia eronată
prezentată în spotul publicitar „Peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi
ZILNIC de Covid-19 de la pâinea NEAMBALATĂ!”.

Răspunsul primit precizează
că:

Studiul nu a realizat
măsurători fizice cu privire la modalitatea de transmiterea a
virusului Sars–Cov 2
prin contact cu alimente neambalate, respectiv, pâinea
neambalată.

Nu au făcut obiectul acestui studiu ipotezele cu
privire la existența virusului Sars–Cov 2 pe diferite suprafețe
și posibilitatea lui de transmitere.

Totodată, confirmă faptul
că studiul nu a cuprins măsurători fizice și statistice
pentru a se putea formula concluzii cu privire la transmiterea virusului prin
suprafețe contaminate, respectiv prin contact cu pâinea neambalată.

Continuarea acestei campanii de
dezinformare, cu sfidarea evidențelor științifice existente la
nivel mondial, obținute în urma studiilor realizate cu respectarea
riguroasă a metodologiilor și a procedurilor specifice, poate conduce
la concluzia că nu interesul consumatorului este cel care prevalează.

Acest demers se alătură
sesizărilor argumentate transmise de ANSVSA către Consiliul
Național al Audiovizualului și Asociația Prețuiește
Calitatea, cu scopul de a opri răspândirea în spațiul public de
informații eronate, cu impact negativ economic și social.

ANSVSA își menține poziția
asupra faptului că nu este necesară obligativitatea ambalării
pâinii, dezaprobă continuarea acestei campanii de dezinformare și
prin prezentarea publică a evidențelor științifice
existente la nivel mondial, oferă informații corecte despre acest
subiect.

Recent, în data de 9 martie, în cadrul
reuniunii Comitetului Permanent pentru Animale, Alimente și Furaje,
secțiunea Siguranța Biologică a Lanțului Alimentar din
cadrul Comisiei Europene, reprezentanții Autorității Europene
pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) au reiterat faptul că, din
evaluarea celor mai noi date științifice nu reiese că alimentele
se pot constitui în cale de transmitere a virusului Sars–Cov 2.

Cu acest prilej, s-a solicitat EFSA un
punct de vedere privind ambalarea produselor alimentare în contextul pandemiei
de COVID-19. Răspunsul EFSA a fost acela că nu există
recomandări în acest sens și că este esențială
respectarea regulilor de igienă.

ANSVSA ia în considerare, în îndeplinirea
atribuțiilor sale privind evaluarea riscurilor în domeniul siguranței
alimentelor, numai studiile care respectă rigurozitatea
științifică.

 

Serviciul Comunicare și
Logistică Documentară

 

Autoritatea
Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța
Alimentelor condamnă  continuarea acțiunilor de inducere în
eroare a consumatorilor

04.03.2021

Informare de presă

Autoritatea
Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța
Alimentelor condamnă  continuarea acțiunilor de inducere în
eroare a consumatorilor

 

Ca urmare a apariției în spațiul public
a  unui spot publicitar prin care se solicită Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor
(ANSVSA) şi Autorităţii Naţionale pentru Protecţia
Consumatorilor (ANPC) reglementarea comercializării produselor de
panificaţie neambalate, inducându-se ideea că pâinea neambalată
poate constitui o sursă de îmbolnăvire de COVid-19, ANSVSA a
organizat o întâlnire de lucru cu reprezentanţii asociaţiilor şi
patronatelor de profil, pentru a informa și a clarifica necesitatea unei
astfel de acţiuni, precum şi de a analiza impactul negativ care poate
fi generat pe piaţa produselor respective prin mediatizarea de
informații eronate.

La această întâlnire au fost invitați
și reprezentanți ai Asociaţiei “Preţuieşte Calitatea”,
care au refuzat să participe.

Reprezentanţii asociaţiilor şi
patronatelor din domeniul panificaţiei au reclamat faptul că
informaţiile eronate apărute în spaţiul public au creat confuzie
în rândul operatorilor şi o stare de îngrijorare nejustificată în
rândul consumatorilor, ceea ce a generat pierderi economice importante pe
piaţa produselor de panificaţie neambalate.

Cu acest prilej, reprezentanții ANSVSA au
reiterat faptul că la această dată nu există dovezi
ştiintifice că alimentele sunt o sursă probabilă sau o cale
de transmitere a virusului, aşa cum, de altfel, este menţionat în
ghidurile pentru industria alimentară elaborate de FAO (Food and Agriculture
Organization of the United Nations)/WHO (World Health Organization) și
EFSA (European Food Safety Authority), publicate în luna aprilie a anului
trecut.

Nu există informații disponibile
privind prezența și supraviețuirea pe alimente a virusului
responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea
oamenilor

S-a precizat că în Uniunea Europeană
legislaţia privind siguranţa alimentelor, inclusiv  pentru
domeniul produselor de panificaţie, nu a fost modificată pe
considerente legate de pandemie.

Totodată, atât Autoritatea Europeană
pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), organism  european independent,
care emite avize științifice  bazate pe evaluări de risc cu
privire la alimentația umană, cât şi Organizaţia
Mondială a Sănătăţii şi-au exprimat clar
poziţia, pronunţându-se împotriva restricţiilor în activitatea
de comerţ cu produse alimentare, pe motiv de COVID-19.

Ca urmare a celor mai sus menționate, ANSVSA
consideră că nu este necesară reglementarea suplimentară a
comercializării produselor de panificaţie neambalate.

Respectarea cu stricteţe de către
personalul angajat care manipulează şi comercializează
alimentele a regulilor privind siguranţa alimentelor, a celor de
igienă personală şi de informare adecvată a consumatorilor
sunt mecanismele prin care produsele alimentare puse pe piaţă sunt
sigure.

ANSVSA realizează permanent controale
tematice la nivel național în domeniul produselor alimentare de origine
nonanimală, care vizează respectarea de către operatori a
condiţiilor de funcționare a unităților, a modului de
întreținere și igienizare a spaţiilor în care sunt manipulate
și comercializate produsele alimentare, a condițiilor de prelucrare
și  depozitare a materiilor prime şi produselor finite, a cerințelor
de trasabilitate și a celor privind etichetarea etc.

În plus față de anii anteriori,
controalele din această perioadă urmăresc, în contextul
pandemiei de COVID-19, atât respectarea normelor de igienă
alimentară, cât și a celor de protecție pentru personalul angajat,
precum și realizarea de dezinfecţii şi igienizări cu
substanţe virucide care să asigure dezinfectarea echipamentelor
și ustensilelor din unitatea respectivă.

Rezultatele acestor controale sunt postate pe
pegina de web a instituției.

Reiterăm faptul că, pentru protejarea
sănătății populației, ANSVSA ia în considerare, în
îndeplinirea atribuțiilor sale privind evaluarea riscurilor în domeniul
siguranței alimentelor, toate studiile și opiniile
știintifice, care respectă rigurozitatea ştiinţifică.

ANSVSA asigură consumatorii că
pâinea și produsele de panificație neambalate, comercializate cu
respectarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța
alimentelor nu prezintă risc de îmbolnăvire, inclusiv cu virusul
SARS-CoV-2.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

 

PATRONATUL ROMAN DIN INDUSTRIA
DE MORARIT,PANIFICATIE SI PRODUSE FAINOASE

 

COMUNICAT

Avand in vedere aparitia in spatiul public si difuzarea de catre mai multe televiziuni din Romania si pe pagina de Facebook a Asociatiei „Pretuieste Calitatea” a unui clip ce are urmatorul mesaj inselator: „zilnic apar aproximativ 500 de cazuri noi de COVID-19 din cauza consumului de paine NEAMBALATA”, Patronatul Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN), comunica urmatoarele:

Tinand cont ca in cadrul acestui clip defaimator sunt inserate in mod clar numele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, inducandu-se astfel in mod direct impresia ca aceste institutii gireaza aceasta informatie defaimatoare cuprinsa in acest clip, ROMPAN a sesizat in mod oficial aceste doua autoritati in data de 07.01.2021 solicitandu-le punctul de vedere cu privire la acest clip si asocierea numelui celor doua institutii cu afirmatiile defaimatoare si neadevarate din cuprinsul clipului.

Cele doua institutii susmentionate au reactionat si au comunicat in mod oficial ca se dezic de acest clip si continutul acestuia, considerandu-l profund si total neadevarat si aceste insitutii nu au participat si nu au girat aparitia acestuia. De asemenea, a fost comunicat faptul ca cele doua institutii susmentionate vor sesiza Consiliul National al Audiovizualului cu privire la aparitia si difuzarea acestui clip.

Membrii ROMPAN sunt profund ingrijorati de aparitia si difuzarea in spatiul public catre consumatori a acestui clip cuprinzand informatii false, defaimatoare si nefondate despre produsele de panificatie neambalate si consumul acestora

Facem inca odata precizarea ca in prezent potrivit declaratiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, repectiv prin paine. Mai mult asiguram populatia ca toate produsele de panificatie se fabrica cu respectarea tuturor regulilor de siguranta alimentara, iar la comercializarea produselor de panificatie ambalate sau neambalate se aplica masuri suplimentare la locurile de vanzare, in sensul ca vanzarea se realizeaza cu respectarea regulilor de igiena impuse.

Cei care transmit astfel de mesaje inselatoare au interese cu totul si cu totul personale in sensul ca vor sa promoveze doar produsul paine ambalata si mai grav sa incurajeze importul si comercializarea produselor de panificatie din afara Romaniei.

Nu trebuie sa alarmam populatia prin informatii false in ceea ce priveste transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atat mai mult al painii neambalate,  un produs sigur din punct de vedere alimentar.

Mesajul care trebuie sa ajunga la consummator fiind acela ca painea comercializata neambalata nu este factor de contaminare cu Sars-Cov-2 atata timp cat sunt respectate toate masurile de igiena impuse de prezenta situatie.

Inducerea in mod direct a mesajului ca doar painea ambalata este sigura pentru consum este un mesaj foarte grav cu implicatii majore atat asupra consumatorilor de paine din Romania cat si asupra industriei romanesti de panificatie, pentru care traditia este aceea de a se consuma painea in stare cat mai proaspata, care din punct de vedere al calitatilor senzoriale se incadreaza in tipologia consumatorului roman.

ROMPAN, in calitate de asociatie patronala din industria de morarit si panificatie, industrie ce este atacata intr-un mod reprobabil prin intermediul acestui clip si a altor mesaje similare, va sesiza toate institutiile Statului Roman cu competente in domeniu si va intreprinde toate masurile legale ce se impun pentru apararea drepturilor si intereselor membrilor sai cat si al consumatorilor si pentru tragerea la raspundere a persoanelor ce se fac vinovate de aparitia si difuzarea in spatiul public a acestui clip.

Aurel Popescu – Presedinte ROMPAN

 

 

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor consideră reprobabilă și în afara prevederilor legale implicarea numelui instituției în girarea unor informatii eronate

Posted on 07/01/2021 by Comunicare ANSVSA
07.01.2021

Informare de presă
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor consideră reprobabilă și în afara prevederilor legale implicarea numelui instituției în girarea unor informatii eronate

Ca urmare a apariției în spațiul public a unui spot realizat de Asociația Prețuiește Calitatea în care se precizează că „Peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi ZILNIC de Covid-19 de la pâinea NEAMBALATĂ!” și în care apare și numele instituției noastre, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) dezaprobă public mesajul transmis prin acest spot publicitar.
Considerăm condamnabilă această acțiune de inducere în eroare a consumatorilor și de creare a unei stări de panică nejustificate în rândul opiniei publice, cu atât mai mult cu cât ANSVSA a informat, în repetate rânduri, faptul că din datele științifice disponibile până în prezent, nu s-a demonstrat infectarea oamenilor cu Sars–Cov 2 prin consumul de alimente de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.).
Implicarea numelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fără a avea acordul, pentru a da credibilitate informațiilor eronate prezentate în spotul publicitar menţionat, este blamabilă.
Trebuie subliniat faptul că s-a demonstrat că boala COVID-19 este una respiratorie, iar calea principală de transmitere este aeriană, în cazul contactului direct între persoane, prin intermediul secreţiilor eliminate de persoanele infectate prin expiraţie, atunci când strănută, vorbesc sau tuşesc.
Atât Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor, organism  european independent, care emite avize științifice cu privire la alimentația umană, la cererea Comisiei Europene, în baza evaluărilor de risc efectuate, cât şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-au exprimat clar poziţia, pronunţându-se împotriva restricţiilor în activitatea de comerţ cu produse alimentare, pe motiv de COVID-19.
În acest context trebuie menţionat faptul că studiul „Evaluarea prin modelare a factorilor de risc în răspândirea COVID-19 în industria de panificaţie” realizat de Universitatea Politehnică din București (UPB), care formulează în concluzii afirmaţia prezentată în spotul publicitar menţionat, are la bază analiza impactului transmiterii virusului SARS-CoV-2 în diferite circumstanţe, plecând de la trei scenarii ipotetice. Rezultatele acestui studiu sunt, conform Capitolului 8 – Concluzii, ,,obţinute prin realizarea unei aplicaţii informatice de tip maşină de învăţare, la care au fost modificaţi parametrii modelului în funcţie de anumite scenarii şi ipoteze. Rezultatele obţinute nu au fost validate prin măsuratori fizice şi statistice.”
ANSVSA a luat cunoştinţă de concluziile acestui studiu, care a fost primit în cursul lunii decembrie 2020, iar în situaţia în care va intra în posesia unor noi informaţii, obținute prin metodologii științifice, cu privire la existenţa unor neconformităţi pentru pâine şi/sau produse de patiserie, va lua măsuri pentru ca produsele neconforme să nu fie puse pe piaţă şi/sau să fie retrase de pe piaţă, după caz.
Reiterăm faptul că, pentru protejarea sănătății populației, ANSVSA ia în considerare, în îndeplinirea atribuțiilor sale privind evaluarea riscurilor în domeniul siguranței alimentelor, toate studiile și opiniile știintifice, care respectă rigurozitatea ştiinţifică.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

 

ANPC sesizează CAN în urma folosirii abuzive a numelui instituției într-un spot publicitar

În urma difuzării în spațiul public, a unui spot publicotar al Asociației Prețuiește Calitatea, în care este folosit în mod abuziv numele instituției noastre, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) consideră necesar să facă următoarele precizări:

Folosirea în cuprinsul mesajului afișat, în cadrul spotului, în care se afirmă că peste 500 de oameni se pot îmbolnăvi zilnic de Covid-19 de la pâinea neambalată, a sintagmei „Autoritatea pentru Protecția Consumatorului‟ este de natură să valideze consumatorului ideea că o autoritate a statului susține un anumit mod de comercializare a pâinii, fapt care nu este adevărat.
Similitudinea dintre denumirea folosită în text și cea oficială a instituției, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, este evidentă și este în măsură să producă efectul menționat, în rândul cetățenilor, acela de a da un aer de credibilitate mesajului prezentat în spot. Mai mult, în text apare și denumirea, de această dată scrisă corect, a unei alte autorități publice, fapt care confirmă intenția de asociere a mesajului spotului cu instituții ale statului, în scopul promovării unui anumit mod de vânzare a produselor de panificație.
ANPC menționează că nu și-a exprimat în niciun fel acordul cu privire la studiul care stă la baza realizării spotului publicitar, nu girează și nu își asumă în niciun alt mod concluziile acestuia, care par a avea caracterul unei reclame mascate.
ANPC precizează că, dată fiind gravitatea mesajului mincinos propagate ăn spațiul public și modul în care opinia consumatorilor se dorește a fi manipulată prin acest spot, ANPC a trimis deja o sesizare către Consiliul Național al Audiovizualului, semnalând cele menționate mai sus și solicitând oficial analizarea de urgență a conținutului acestui spot difuzat pe principalele canale de televiziune și dispunerea măsurilor legale care se impun în acest caz.

 

 

Comunicat de presa

SARS-COV-2 nu se transmite prin painea neambalata

Rompan Patronatul Roman din Industria de Morarit si panificatie din Romania asigura populatia ca painea si produsele de panificatie fabricate si comercializate de catre agentii economici din Romania nu reprezinta un vector de transmitere a CORONAVIRUS-ului.

Toate produsele de panificatie se fabrica cu respectarea tuturor regulilor de siguranta alimentara, iar la comercializarea produselor de panificatie ambalate sau neambalate se aplica masuri suplimentare la locurile de vanzare, in sensul ca vanzarea se realizeaza cu respectarea regulilor de igiena impuse.

Nu trebuie sa alarmam populatia si sa transmitem informatii false in ceea ce priveste transmiterea virusului prin intermediul alimentelor, cu atat mai mult prin intermediul painii, un produs prezent pe masa oricarui roman.

Facem precizarea ca in prezent potrivit declaratiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA), nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, repectiv prin paine.

Ca atare, solicitam celor care au  prezentat aceste informatii  de la Universitatea din Bucureşti sa retraga ceea ce au comunicat in prezent, ba mai mult sa precizeze ca acele informatii sunt defapt niste rezultate partiale, care nu sunt validate de catre  Organizaţia Mondiala a Sănătăţii (OMS) sau de catre  Autoritatea Europena pentru Siguranţa Alimentară (EFSA).

Deși rezultatele studiului au fost partiale si nevalidate aestea au fost făcute publice fără nici un fel de responsabilitate față de populație și fata de întreaga industrie de panificație.

Va aducem la cunostinta ca studii de acest gen trebuie sa fie realizate de catre specialistii in domeniu, rezultatele sa fie asumate, avizate si validate de catre autoritatile competente.

Simplul fapt ca pe o suprafata de plastic poate sa ajunga pe cale virala virusul Sars Cov 2 nu este suficient ca acesta sa se transmita, el trebuie sa fie viabil si sa aiba un anumit suport de multiplicare, coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica.
Pâinea este un aliment de baza și este de neacceptat sa fie pusă în contexte negative care produc neîncredere și panică în rândul populației. Eforturile care s-au făcut în domeniul alimentar, inclusiv în panificație, pentru garantarea siguranței, au fost uriașe si vor rămâne în continuare la același nivel – de la producători, pana la comercianti. Respectarea măsurilor de igienă și siguranță alimentara atat in randul producatorilor, al distribuitorilor, al vanzatorilor si al consumatorilor  este principala cale de a reduce riscul de contaminare.

Este de datoria noastra ca reprezentanti ai industriei de panificatie din Romania sa asiguram populatia ca astfel de zvonuri nu sunt adevarate.

Mai mult de atat avem suspiciunea ca sunt alte interese prin comunicarea acestor stiri total neadevarate, pentru a beneficia astfel de cresterea vanzarilor de paine ambalata si in special a produselor de panificatie din import.

 

PRESEDINTE ROMPAN
AUREL POPESCU

 

Precizări ANSVSA

26.09.2020

Informare de presă

Precizări ANSVSA

Ca urmare a apariției în spațiul public a rezultatelor unui studiu realizat de Universitatea din București (UB), potrivit căruia pâinea neambalată rămâne contaminată după contactul cu SARS-CoV-2 și ar putea constitui o sursă de transmitere pentru acest virus, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări:

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. Nu există informații disponibile privind prezența și supraviețuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. S-a demonstrat că COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană și prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

Până la aceasta dată ANSVSA, ca autoritate competentă în domeniul siguranței alimentelor, nu a primit studiul realizat de UB și nu deține informații din a cui inițiativă a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivul studiului, modalitatea de lucru și dacă s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate internaţional pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea siguranţei alimentelor în Uniunea Europeană.

Din informațiile apărute în spațiul public, reiese că experimentele realizate în laboratoarele UB au vizat exclusiv suprafețele de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație, nefiind identificate elemente noi față de studiile și rapoartele forurilor științifice europene și internaționale în ceea ce privește calea de transmitere a virusului responsabil de COVID-19 prin alimente.

În conformitate cu Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 de catre Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și  OMS ,,COVID-19 și siguranța alimentelor”, cercetările privind supraviețuirea virusului SARS COV 2 pe diferite suprafețe, realizate în condiții de laborator, trebuie interpretate cu prudență într-un mediu de viaţă real.

Astfel, interpretarea rezultatelor și concluziile studiilor efectuate ar trebui corelate și limitate la scopul acestora, ținând cont în același timp de datele științifice existente din domeniile conexe, precum și de alte date/informații care ar putea contribui la acuratețea concluziilor.

Respectarea cu strictețe de către personalul angajat care manipulează și comercializează alimentele a regulilor privind siguranța alimentelor, a celor de igienă personală și de  informare adecvată a consumatorilor, garantează că produsele alimentare puse pe piață sunt sigure. În același timp și consumatorii trebuie să conștientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor.

Pentru ca populația și operatorii din sectorul alimentar să aibă acces la informații corecte, ANSVSA a publicat pe site-ul propriu o serie de ghiduri, inclusiv cel elaborat de FAO/OMS și alte materiale informative, acestea putând fi consultate la următoarele link-uri:

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/COVID19-ghid_ind_alimentara.pdf

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/04/Q_A_COVID-19-and-food-CE.pdf

http://www.ansvsa.ro/wp-content/uploads/2020/03/Recomandari_ANSVSA_operatori_consumatori.pdf

Studiile și opiniile știintifice luate în considerare de ANSVSA, în îndeplinirea atribuțiilor sale privind evaluarea riscului pe domeniul siguranței alimentelor, trebuie să respecte rigurozitatea ştiintifică, recunoscută la nivel european și internațional.

Serviciul Comunicare și Logistică Documentară

Precizări ANSVSA

 

Directorul general al ANPC, Paul Anghel, afirmă că nu există dovezi potrivit cărora virusul Sars-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente, iar rezultatele preliminare ale studiului prezentat de Universitatea din Bucureşti contrazic declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară.

Potrivit sursei citate, coronavirusurile nu se multiplică în alimente, ele au nevoie de o gazdă-animal sau de una umană pentru a se multiplica.

Deşi studiile recente arată că virusul persistă până la 24 de ore pe carton şi până la câteva zile pe suprafeţe dure (oţel, plastic), nu există nici o dovadă că ambalajele contaminate transmit infecţia.

Directorul general al ANPC afirmă că regulile de igienă la cumpărături rămân aceleaşi şi face din nou apel pentru respectarea lor, respectiv purtarea măştilor în magazine, dezinfectarea frecventă a mâinilor cu soluţiile pe care toate magazinele le pun la dispoziţie, atingerea exclusivă a produselor care sunt puse în coş.

 

http://www.radiocluj.ro/2020/09/26/virusul-sars-cov-2-nu-se-transmite-prin-alimente/