Romalimenta: riscăm intrarea într-o criză a alimentelor

Romalimenta: riscăm intrarea într-o criză a alimentelor

Federația Romalimenta consideră că o eventuală plafonare a prețului alimentelor va genera, pe lângă o aparentă și trecătoare calmare a prețurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe întregul lanț agroalimentar.

„Economia traversează o criză prelungită, nu doar națională, ci europeană și chiar globală, inclusiv inflație alimentară, iar remediile trebuie atent cumpănite”, punctează reprezentanții Federației într-un comunicat de presă.

Producătorii alimentari din România au nevoie de stabilitate, predictibilitate și de sprijin constant din partea decidenților pentru a-și putea continua activitatea în această situație dificilă, iar impunerea unei plafonări artificiale nu va face decât să pună în pericol capacitatea lor de a-și continua activitatea. Prin adoptarea unei astfel de măsuri, apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii își vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populației va fi afectată direct şi imediat.

Argumente împotriva plafonării:

1. Industria va fi grav afectată prin plafonarea prețurilor

Industria noastră va fi grav afectată pe termen lung, prin prisma faptului că prețul nu mai reflectă costul de producție in toate componentele sale, adică vom lucra in pierdere.
Măsurile necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populației și al economiei), trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, in caz contrar efectele negative vor depăși substanțial beneficiile, cei mai mulți operatori economici neputând suporta pierderile și fiind obligați să-și închidă afacerile și implicit să sisteze livrările de alimente, deficitul crescând și mai mult.

Plafonarea va duce la pierderi financiare substanțiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaților, prin pierderea locurilor de muncă, datorită imposibilității companiilor de a-și mai plăti angajații, cu efecte sociale greu de cuantificat.

2. Autoritățile dețin mecanismele necesare pentru a verifica piața și eventualele tendințe speculatorii

Autoritățile au la dispozițiile pârghiile necesare, de exemplu prin Monitorul Prețurilor, al Consiliului Concurenței, acesta din urmă putând sancționa operatorii economici care urmăresc să profite nejustificat si abuziv.

În concluzie, solicităm factorilor decizionali să înțeleagă importanța sectorului alimentar și măsurile speciale necesare pentru menținerea funcționării lanțului alimentar în toate aspectele sale și să nu pună bariere în calea productiei și aprovizionării consumatorilor cu produse vitale, în acest context deosebit.

Rezumând:

1. Adoptarea plafonării va avea ca efect imediat periclitarea aprovizionării populației cu produse, previzionându-se o criză alimentară accentuată, lipsurile de pe piață stimulȃnd specula şi economia subterană.

2. Mii de locuri de muncă vor fi puse în pericol, companiile fiind nevoite să adopte măsuri de eficientizare a costurilor. Astfel, vor crește cheltuielile statului cu șomajul.

3. Industria alimentară contribuie semnificativ la economia națională, atât de încercată în aceste momente, şi trebuie susținută de factorii decizionali, fiind esențială ţării şi având nevoie de măsuri de sprijinire.

https://www.roaliment.ro/stiri-industria-alimentara/de-la-asociatii/romalimenta-riscam-intrarea-intr-o-criza-a-alimentelor/

Share this post