Diabet

Diabetul zaharat este o tulburare metabolica cu multiple cauze, caracterizata prin cresterea cronica a nivelului glucozei in sange si se datoreaza deficitului relativ sau absolut de insulina. Este o boala cu evolutie cronica, care pe termen lung, in absenta unui bun control al glicemiei, duce la importante complicatii cardiovasculare, oculare, renale sau cerebrale.

Insulina este un hormon secretat de pancreas si este foarte importanta in reglarea metabolismelor din organismul omului. Dupa ingestia alimentelor, acestea sunt digerate in tubul digestiv (stomac si intestine) si prin aceasta cele trei clase principale de compusi nutritivi: carbohidratii, proteinele si lipidele sunt descompuse in: monozaharide (dintre care glucoza este cea mai importanta), aminoacizi si respectiv acizi grasi. Din tubul digestiv acesti compusi sunt absorbiti in sange si apoi sunt transportati catre celulele organismului. Astfel glucoza absorbita duce la cresterea nivelului glicemiei. In mod normal acest fapt reprezinta un stimul pentru pancreas ca acesta sa secrete mai multa insulina. Insulina permite intrarea glucozei in celule si, prin aceasta, scade nivelul zaharului in sange (glicemia). In momentul in care zaharul din sange ajunge la nivelul avut inainte de masa, pancreasul isi reduce mult productia de insulina, iar organismul utilizeaza energia din depozite pana la urmatoarea masa, cand vor fi adusi alti compusi nutritivi.

Ficatul are si el un rol important in mentinerea nivelului normal de zahar in sange: dupa masa in ficat se depoziteaza glucoza din sange iar intre mese acesta elibereaza zahar in sange. Exista doua forme principale de diabet zaharat: tip 1 si tip 2.In tipul 1 de diabet zaharat (cunoscut si sub denumirea de diabet zaharat insulino-dependent sau diabet juvenil) celulele pancreatice care produc insulina sunt distruse si pancreasul nu mai secreta deloc sau secreta prea putina insulina. Fara insulina, glucoza din sange nu mai poate intra in celule, nivelul glicemiei creste excesiv (hiperglicemie) si organismul nu mai poate folosi glucoza, care ajunge sa se piarda prin urina (glicozurie).

– Test glicemie

In paralel sunt alterate si celelalte metabolisme. Simptomele care apar sunt: sete si foame excesiva (polidipsie si respectiv polifagie), eliminarea unor mari cantitati de urina (poliurie), pierdere in greutate, slabiciune si oboseala, posibil infectii. De obicei sunt afectate persoanele tinere si manifestarile apar brusc. Pentru a supravietui persoanele cu diabet zaharat de tip 1 au nevoie de administrarea de insulina.Tipul 2 de diabet zaharat (cunoscut si sub denumirea de diabet insulino-independent) este de departe cea mai frecventa forma de diabet. Acest tip apare cel mai adesea la persoane mature (peste 40-45 de ani) si se datoreaza dezechilibrului intre nevoile crescute de insulina si capacitatea organismului de a satisface aceasta cerere. In organismul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 exista un defect in utilizarea insulinei (numit insulino-rezistenta) si pancreasul acestora este incapabil sa secrete suficienta insulina pentru a depasi aceasta rezistenta. Obezitatea este frecvent intalnita in diabetul zaharat de tip 2 si contribuie la insulinorezistenta. Debutul diabetului zaharat de tip 2 este lent, simptomele aparand in timp si poate exista o perioada (chiar de cativa ani) in care diabetul zaharat de tip 2 sa ramana nediagnosticat. Diagnosticul acestui tip de diabet zaharat se poate face atunci cand simptomele bolii devin evidente (poliurie; polidipsie; infectii frecvente, in special cutanate; intarzierea vindecarii ranilor; oboseala; scadere ponderala), cu ocazia uneia dintre complicatiile bolii sau in mod intamplator, cu ocazia unor investigatii de rutina, ce arata cresterea glucozei in sange sau prezenta acesteia in urina.

Pentru toate persoanele cu diabet zaharat, regimul alimentar reprezinta una din componentele esentiale ale tratamentului. Odata aparut diabetul zaharat de tip 1, persoana respectiva necesita administrarea de insulina pentru a supravietui.In cazul diabetului zaharat de tip 2, la inceput tratamentul poate consta numai in dieta. In majoritatea cazurilor insa, tratamentul tipului 2 de diabet zaharat consta in administrarea de tablete asociate cu dieta si exercitiu fizic regulat. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, secretia de insulina scade in decursul timpului, astfel ca tratamentul cu tablete devine insuficient, singurul tratament optim fiind administrarea de insulina, bineanteles alaturi de dieta si exercitiu fizic regulat.