Dicționar

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

Adipocit

celula specializata in depozitarea grasimilor;

Aminoacizi

unitati constituente ale proteinelor care din punct de vedere chimic sunt compusi organici ce contin o grupare amino (NH2) si o grupare carboxil(COOH);

Amenoree

lipsa menstruatiei;

Anemie

scadereaconcentratiei de hemoglobina din sangele periferic sub valorile normale(13 g/100ml pentru barbati si respectiv 11g/100ml pentru femei);

Anorexia nervosa

tulburare de comportament alimentar caracterizata prin diminuarea sau lipsa totala a alimentatiei prin refuzul hranei sau prin pierderea apetitului. Poate apare la orice varsta si la ambele sexe, dar este mai frecventa la tinerele intre 15 si 20 de ani, determinand scadere marcata in greutate ce poate ajunge pana la casexie si lipsa ciclurilor menstruale;

Antioxidant

substanta care protejeaza componentele celulare prin neutralizarea radicalilor liberi ai oxigenului. Radicalii liberi de oxigen se formeaza in mod normal in cadrul metabolismului celular. Organismul are antioxidanti naturali, dar se pot utiliza si medicamente cu actiune antioxidanta;

Ateroscleroza

boala generalizata a arterelor, caracterizata prin ingrosarea, scaderea elasticitatii, calcificarea si depunerea de colesterol la nivelul peretilor arteriali, ce are ca rezultat scaderea fluxului sanguin in regiunile afectate;

B

Bila

substanta care emulsioneaza grasimile pentru a ajuta la digestia lipidelor alimentare; este produsa in ficat si depozitata in vezica biliara;

Bulimie

tulburare de comportament alimentar caracterizata prin consumarea impulsiva si rapida a unor mari cantitati de alimente hipercalorice intr-o perioada scurta de timp. Se insoteste frecvent de un sentiment de culpabilitate si de provacarea vomei si de utilizarea in exces a laxativelor sau a diureticelor, cu scopul mentinerii unei anumite greutati corporale;

C

Calorie

cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unui gram de apa cu un grad Celsius. Caloria este însa o unitate de masura mult prea mica pentru a exprima cu usurinta schimburile energetice din organism. Din acest motiv majoritatea studiilor nutritionale si fiziologice folosesc Kcaloria (adica acea cantitate de energie necesara pentru a creste temperatura unui litru de apa cu un grad Celsius, de la 150 la 160);

Coenzima

substanta ce activeaza o enzima;

Colesterol

compus organic, component de baza prezent in cea mai mare parte din tesuturile si lichidele organismului (in special in tesutul adipos, bila, sange, creier, ficat, rinichi). Colesterolul din sange provine atat din cel sintetizat in organism, in special in ficat cat si din cel alimentar. Colesterolul din alimentatie provine doar din alimentele de origine animala;

F

Fibre alimentare

polizaharide ce se gasesc in alimentele de origine vegetala si nu pot fi digerate in organismul uman;

G

Gingivoragii

sangerari la nivelul gingiilor;

Glicerol

lichid siropos, incolor, care din punct de vedere chimic este un alcool si se obtine prin hidrolizarea grasimilor neutre;

H

Hemeralopie

scaderea considerabila a acuitatii vizuale cand diminueaza lumina;

Hidrati de carbon (carbohidrati; glucide)

compusi organici alcatuiti din carbon, hidrogen si oxigen;

Hidrogenarea

procesul prin care se adauga molecule de hidrogen la acizi grasi nesaturati, cade exemplu cei din uleiurile vegetale pentru a fi adusi intr-o forma semisolida, asa cum este margarina;

Hiperglicemie

cresterea cantitatii de glucoza din sange peste valorile normale (a jeun >126 mg/dl si postprandial >140 mg/dl);

Hiperlipidemie

cresterea cantitatii de lipide (de colesterol si/sau trigliceride) din sange peste valorile normale;

Hipertensiune arteriala

cresterea presiunii la nivelul retelei arteriale peste valorile de 140 mmHg (pentru tensiunea arteriala sistolica) si/sau peste 90 mmHg (pentru tensiunea arteriala diastolica);

I

Incidenta

numarul de cazuri noi dintr-o anumita boala ce apar intr-o perioada de timp determinata, intr-o populatie bine definita;

K

Kwashiorkor

malnutritie caracterizata prin lipsa aportului de proteine, cu mentinerea aportului caloric

L

Lipide

constituenti ai organismelor vii caracterizati prin insolubilitate in apa si solubilitate in diversi solventi nepolari (alcool, cloroform, eter, benzen);

M

Malabsorbtie

alterarea absorbtiei intestinale a grasimilor, proteinelor, glucidelor, vitaminelor;

Malnutritie

termen general prin care se desemneaza orice tulburare de nutritie prin exces, deficit sau dezechilibru de aport sau de asimilare

Marasm

malnutritie cauzata prin lipsa aportului caloric;

Metabolism

ansamblu de transformari biochimice si energetice care au loc in organismele vii;

N

Nutrient

compus chimic gasit in alimente care este necesar organismului uman pentru energie, crestere, intretinere sau reparare si care nu are nevoie sasufere transformari pentru a fi asimilat;

O

Obezitate

exces ponderal cu peste 20% in raport cu greutatea standard recomandata;

Osteomalacie

scaderea mineralizarii osului matur, cauzata de deficitul vitaminei D;

P

Prevalenta

numarul existent de cazuri dintr-o anumita boala, la un moment dat, intr-o populatie bine definita;

Principii nutritive

partile componente fundamentale ale alimentelor, care prin digestie se absorb in sange si limfa: pentru proteine, amioacizii; pentru grasimi, acizi igrasi si glicerina; pentru glucide, glucoza, fructoza etc.;

Proteine

substante azotate cu structura complexa, alcatuite din aminoacizi, prezente in toate structurile vii;

R

Rahitism

tuburare de mineralizare a structurii proteice a osului care apare la sugar sicopilul mic, in perioada de crestere rapida, in principal ca urmare aunui deficit de vitamina D;

S

Sanatate

stare de bine fizic si psihic, de bunastare sociala;

T

Trigliceride

substante lipidice alcatuite din glicerol si trei acizi grasi. Reprezinta cea mai mare parte din lipidele din alimente si din organismul uman;

Tesut adipos

forma de depozit a grasimilor in organismul uman;

V

Vegetarian

persoana care se hraneste exclusiv cu alimente de origina vegetala. Lacto-ovovegetarienii consuma pe langa alimente exclusiv de origina vegetala si produse lactate si oua;

Vitamine

grup de compusi organici strict necesari organismului uman si care nu pot fi sintetizati de catre acesta;

X

Xeroftalmie

uscarea si retractia conjunctivei si a corneei.