Cateva date esentiale privind semnificatia nutritiva a unor macrominerale
Macromineralul | Cantitatea totala în organism | Aportul zilnic necesar | Principala functie | Principalele surse |
Calciul (Ca++) | 1,2 kg | 800 mg | Structura osoasa, excitabilitatea neuromusculara | Laptele si derivatele |
Fosforul (P) | 0,6 – 0,7 kg | 800 mg | Structura proteinelor | Produsele animale si unele vegetale |
Magneziul (Mg++) | 20 – 25 g | 300 – 350 mg | Excitabilitatea neuromusculara | Produse vegetale |
Sulful (S) | 125 – 175 g | 0,7 – 1,5 g | Intra în structura unor aminoacizi | Produse animale |
Sodiul (Na+) | 80 – 100 g | 3 – 5 g* | Echilibrul osmotic al lichidelor | Produse animale, unele ape minerale, unele vegetale |
Potasiul (K+) | 130 – 150 g | 3 – 5 g** | Component intracelular, excitabilitatea neuromusculara | Produse vegetale si animale |
Clorul (Cl) | 80 – 90 g | 3 – 5 g* | Component extracelular | Produse vegetale si animale |
*) exprimat în NaCl (sare de bucatarie) **) exprimat în KCl |
Datele principale privind semnificatia nutritiva a oligoelementelor esentiale
Oligoelementul | Cantitatea totala în organism | Aportul zilnic necesar | Principala functie | Principalele surse |
Fierul (Fe) | 4 – 5g | 10 – 15 g | Hemoglobina, Mioglobina, Citocromi | Viscerele, oul, unele vegetale verzi (urzici, spanac) |
Iodul (I) | 20 – 50 mg | 100 mg | Hormonii tiroidieni | Apa, vegetale |
Fluorul (Fl) | – | 1 – 2 mg | Structura dintilor si oaselor | Apa potabila, unele vegetale |
Cuprul (Cu) | 100 – 150 mg | 2 – 3 mg | Component al unor enzime | Viscere, legume uscate |
Manganul (Mn) | 10 mg | 3 – 7 mg | Cofactor al unor enzime | Vegetale |
Zincul (Zn) | 1 – 2 g | 10 mg | Component a 70 enzime | Carne, ou. lapte |
Seleniu (Se) | 13 – 20 mg | 100 mg | Glutamoxidaza | Produse vegetale si animale |
Cromul (Cr) | – | – | Cofactor al insulinei | Produse vegetale si animale |
Molibden | 20 mg | 0,1 mg | Cofactor al unor enzime | Produse vegetale si animale |