Produse de franzelărie

SP-1489-97

 

Produse de franzelarie sunt fabricate din: faina alba de grau, drojdie de panificatie, sare, apa, cu sau fara adaosuri de alte materiale ca: zahar, glucoza, extract de malt, grasimi minerale si/sau vegetale, lapte, oua, arome, seminte de mac, susan, chimen etc amelioratori.

Materii prime si auxiliare: Materii prime, auxiliare si adaosurile folosite la fabricarea produselor de franzelarie trebuie sa corespunda documentelor tehnice normative de produs si reglementarilor sanitare in vigoare. Produsele de franzelarie se fabrica dupa instructiunile tehnologice elaborate de producator cu respectarea normelor sanitare in vigoare.

 

Dupa forma produselor de franzelarie se includ in urmatoarele grupe:

GRUPA FORMA
Batoane alungita
Cornuri potcoava, potcoava deschisa, cerc deschis, baton, semiluna
Chifle rotunda, ovala, cu sau fara crestaturi, grupuri de bucati lipie; inele
Franzelute lunga, cu sau fara crestaturi
Impletiti alungita, curbata, rotunda sau inelara din doua pana la sase fitile impletite, simple si/sau suprapuse
Painisoare rotunda, ovala
Lipie rotunda-aplatizata, cu model pe suprafata
Produse coapte in tavi tronconica, paralelipipedica

 

Proprietati organoleptice

Caracterisici Conditii de admisibilitate
simple cu adaos
Aspect Exterior general Produse bine dezvoltate, cu format specific sortimentului, cu sau fara crestaturi, presarate sau nu (cu seminte de mac, sau cu chimen etc.)
Coaja Suprafata lucioasa, mata sau infainata specificasortimentului
Culoare galbena, galben-aurie Cafenie-aurie, brun-roscata
Miez (in sectiune) Elastic, cu pori uniformi, caracteristic unui produs bine copt, straturi de miez alternand cu straturi de umplutura (pentru sortimente cu umpluturi), fara aglomerari de faina
Aroma Placuta, caracteristica produselor bine coapte, fara miros strain – specifica adaosurilor folosite
Gust Placut, caracteristic produselor bine coapte – specific ingrediente adaugate
Caracteristic umpluturii folosite (pentru produsele cu umpluturi

 

Proprietati fizice si chimice

Grupa Conditii de admisibilitate
Umiditate miez %, maxim Aciditate, grade maxim Zahar raportat la s.u. % minim Grasime, raportat la s.u. % minim Volumul cm³ la 100g minim
Batoane simple-cu adaos 32 2,6 4 4 280
Cornuri simple-cu adaos 32 2,6 4 4 280
Chifle simple- cu adaos 42 2,6 5 300
Franzelute simple- cu adaos 43 3,0 4 4 280
Impletite simple- cu adaos 43 3,0 4 4 280
Painisoare 42 3,0 300
Lipie 42 3,0
Produse coapte in tavi-simple-cu adaos 44 3,0 4 4 320