SP-1489-97
Produse de franzelarie sunt fabricate din: faina alba de grau, drojdie de panificatie, sare, apa, cu sau fara adaosuri de alte materiale ca: zahar, glucoza, extract de malt, grasimi minerale si/sau vegetale, lapte, oua, arome, seminte de mac, susan, chimen etc amelioratori.
Materii prime si auxiliare: Materii prime, auxiliare si adaosurile folosite la fabricarea produselor de franzelarie trebuie sa corespunda documentelor tehnice normative de produs si reglementarilor sanitare in vigoare. Produsele de franzelarie se fabrica dupa instructiunile tehnologice elaborate de producator cu respectarea normelor sanitare in vigoare.
Dupa forma produselor de franzelarie se includ in urmatoarele grupe:
GRUPA | FORMA |
Batoane | alungita |
Cornuri | potcoava, potcoava deschisa, cerc deschis, baton, semiluna |
Chifle | rotunda, ovala, cu sau fara crestaturi, grupuri de bucati lipie; inele |
Franzelute | lunga, cu sau fara crestaturi |
Impletiti | alungita, curbata, rotunda sau inelara din doua pana la sase fitile impletite, simple si/sau suprapuse |
Painisoare | rotunda, ovala |
Lipie | rotunda-aplatizata, cu model pe suprafata |
Produse coapte in tavi | tronconica, paralelipipedica |
Proprietati organoleptice
Caracterisici | Conditii de admisibilitate | ||
simple | cu adaos | ||
Aspect | Exterior general | Produse bine dezvoltate, cu format specific sortimentului, cu sau fara crestaturi, presarate sau nu (cu seminte de mac, sau cu chimen etc.) | |
Coaja | Suprafata lucioasa, mata sau infainata specificasortimentului | ||
Culoare galbena, galben-aurie | Cafenie-aurie, brun-roscata | ||
Miez (in sectiune) | Elastic, cu pori uniformi, caracteristic unui produs bine copt, straturi de miez alternand cu straturi de umplutura (pentru sortimente cu umpluturi), fara aglomerari de faina | ||
Aroma | Placuta, caracteristica produselor bine coapte, fara miros strain | – specifica adaosurilor folosite | |
Gust | Placut, caracteristic produselor bine coapte | – specific ingrediente adaugate | |
Caracteristic umpluturii folosite (pentru produsele cu umpluturi |
Proprietati fizice si chimice
Grupa | Conditii de admisibilitate | ||||
Umiditate miez %, maxim | Aciditate, grade maxim | Zahar raportat la s.u. % minim | Grasime, raportat la s.u. % minim | Volumul cm³ la 100g minim | |
Batoane simple-cu adaos | 32 | 2,6 | 4 | 4 | 280 |
Cornuri simple-cu adaos | 32 | 2,6 | 4 | 4 | 280 |
Chifle simple- cu adaos | 42 | 2,6 | – | 5 | 300 |
Franzelute simple- cu adaos | 43 | 3,0 | 4 | 4 | 280 |
Impletite simple- cu adaos | 43 | 3,0 | 4 | 4 | 280 |
Painisoare | 42 | 3,0 | – | – | 300 |
Lipie | 42 | 3,0 | – | – | – |
Produse coapte in tavi-simple-cu adaos | 44 | 3,0 | 4 | 4 | 320 |