SP-2954-97
Produse de panificatie din faina de grau dietetica se clasifica in:
- produse de panificatie din. faina tip 1750 (obtinuta prin extractie directa)
- produse de panificatie din. faina graham
Materii prime si auxiliare:Materii prime, auxiliare si adaosurile folosite pentru ameliorarea calitatii produselor din faina dietetica de grau trebuie sa corespunda documentelor tehnice normative de produs si reglementarilor sanitare in vigoare.Produsele din faina dietetica de grau se fabrica conform instructiunilor tehnologice elaborate de producator cu respectarea normelor sanitare in vigoare.
Produsele de panificatie din faina dietetica de grau se fabrica de forme si mase diferite, conform tabelului de mai jos:
Denumirea sortimentului | Masa nominala kg/buc | Toleranta % | Format | Materii prime si materiale |
A. Produse de panificatie din faina tip 1750 – paine dietetica | 0,500 | +3 | lung sau rotund | – faina de grau dietetica tip 1750, sare, drojdie, lapte degresat, apa |
B. Produse de panificatie din faina graham – specialitate graham | 0,250 0,300 |
+5 +5 |
paralelipipedica | – faina graham, faina neagra, drojdie, sare, chimen, apa |
– chifle graham | 0,100 0,200 |
+5 +5 |
rotunda | – faina graham, faina alba, drojdie, sare, apa |
– paine graham cu miere | 0,200 0,160 |
+5 +5 |
paralelipipedica | – faina graham, faina alba, drojdie, miere, acid lactic, apa |
– specialitate fibropan | 0,200 | +5 | rotunda | – tarate de grau, faina alba, drojdie, sare, amelioratori |
Proprietati organoleptice
Caracterisici | Conditii de admisibilitate | ||
Produse de panificatie dietetice | |||
din faina tip 1750 | din faina graham | ||
Aspect | Exterior general | Produs bine dezvoltat, cu format specific sortimentului | Produs dezvoltat, cu format specific sortimentului |
Coaja | Suprafata lucioasa, mata sau infainata, cu sau fara taieturi sau intepaturi, de culoare brun roscata, uniforma | Suprafata mata, negrasa, cu mici crapaturi, de culoare brun inchisa | |
Miez (in sectiune) | Miez fanat pe toata suprafata sectiunii, elastic, fara aglomerari de faina | Masa buretoasa, cu pori neuniformi, elastica, umeda la pipait, cu fractiuni vizibile de bob, specific fainii graham, fara aglomerari de faina | |
Aroma | Placuta, caracteristica adaosurilor folosite | ||
Gust | Placut, caracteristic adaosurilor |
Proprietati fizice si chimice
Grupa | Masa nominala | Conditii de admisibilitate | ||||
Umiditate miez %, maxim | Porozitate % minim | Aciditate, grade maxim | Volumul cm³ / 100g | Continut de zahar total exprimat in zaharoza, raportat la S.U., % minim | ||
Paine dietetica | 0,500 | 47 | 60 | 6 | – | – |
Specialitate graham | 0,250 0,300 |
51 52 |
55 55 |
230 235 |
230 235 |
– – |
Chifle graham | 0,100 0,200 |
44 | – | 4 | – | – |
Graham cu miere | 0,160 0,200 |
43 | – | 4 | – | 3,5 |
Specialitate fibropan | 0,200 | 46 | – | 3 | – | – |