SAFETYCER – STRATEGIES TO PREDICT, PREVENT AND REDUCE THE EFFECT OF FUNGAL CONTAMINATION ON CEREALS QUALITY, PRODUCTION AND FOOD SAFETY
Program: ERASMUS +
Actiune cheie: Cooperation for innovation and the exchange of good practices
Actiiune: Strategic Partnerships
Perioada de implementare: Octombrie 2017 – Septembrie 2019
PARTENERIAT:
Coordonator: ROMPAN – PATRONATUL ROMAN DIN INDUSTRIA DE MORARIT, PANIFICATIE SI PRODUSE FAINOASE – ROMPAN, ROMANIA
Parteneri:
- UNIVERZITET U NOVOM SADU, SERBIA
- SVEUCILISTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU POLJOPRIVREDNI FAKULTET U OSIJEKU, CROATIA
- UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRICOLE SI MEDICINA VETERINARA A BANATULUI REGELE MIHAI I AL ROMANIEI DIN TIMISOARA, ROMANIA
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DI BARI ALDO MORO, ITALIA
Cerealele si produsele din cerealele sunt resurse alimentare de baza destinate consumului uman precum si furajelor pentru animale in intreaga lume. In fiecare an, un numar mare de recolte sunt susceptibile atacului fungilor fie pe camp sau in timpul depozitarii, conducand la pierderi financiare considerabile si la afectarea sanatatii oamenilor si animalelor.
Contaminarea produselor vegetale cu micotoxine a reprezentat o problema serioasa in comunitatile balcanice.
Oportunitatea proiectului este oferita de faptul ca in cercetarile anterioare realizate in cadrul proiectului SEE-ERA.NET PLUS, ERA 139/01, Sisteme de reducere a contaminarii cu micotoxine a cerealelor si a plantelor medicinale in vederea conservarii speciilor native si a produselor traditionale in Romania – Serbia – Croatia, 2010 – 2012, dezvoltarea intre partenerii din Romania, Serbia si Croatia a aratat o incidenta a contaminarii fungice in produsele vegetale. Studiile anterioare realizate de parteneri au inregistrat incidenta speciilor de Fusarium si micotoxine in cerealele din Romania, Serbia si Croatia.
In contextul actual, cand datorita schimbarilor climaterice, poluarii sub diverse forme se produc din ce in ce mai mult produse cerealiere contaminate, proiectul isi propune sa dezvolte si sa implementeze o strategie de prevenire a contaminarii fungice a produselor cerealiere pentru toate tarile partenere.
OBIECTIVELE PROIECTULUI sunt:
-
- Dezvoltarea unui parteneriat strategic transnational
- Dezvoltarea unei curricule si a unui suport de curs ”Strategii privind prevenirea si reducerea efectului contaminarii fungice asupra calitatii cerealelor si sigurantei alimentelor ”
- Realizarea de parteneriate nationale (10) incheiate intre partenerii din proiect si diversi agenti economici din sector cu scopul de a promova invatarea la locul de munca in toate formele – VET
- Cresterea nivelului de instruire a 70 participanti (10 specialisti si 60 de angajati cu nivel scazut de calificare).