Portugalia a devenit cea de-a opta țară din Europa ce a adoptat oficial Nutri-Score

Portugalia a devenit cea de-a opta țară din Europa ce a adoptat oficial Nutri-Score

Portugalia va adopta oficial Nutri-Score. Astfel, opt țări din Europa au adoptat schema voluntară, incusiv Franța, Belgia, Germania, Luxemburg, Olanda, Spania, Elveția și acum Portugalia.

Conform Guvernului portughez, mai mulți factori au influențat decizia de a adopta această schemă particular de etichetare nutrițională.  Acestea sunt sumarizate în continuare.

  1. Nutri-Score promovează alimentația sănătoasă

Primul și cel mai important, Portugalia implementează Nutri-Score drept instrument de sănătate publică pentru promovarea alimentației sănătoase.

În Portugalia, obezitatea afectează aproximativ 53% din populație. Deoarece obezitatea expune oamenii la riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și alte boli netransmisibile (NCS), guvernul dorește să acționeze.

În esență, guvernul dorește să ușureze deciziile legate de o alimentație mai sănătoasă. Rezultatele sondajului din Franța sugerează faptul că Nutri-Score este eficient în acest mod.

Sistemele simplificate de etichetare au fost susținute de Organizația Mondială a Sănătății drept un mod de a pveni bolile cronice. Dintre schemele de etichetare nutrițională, Nutri-Score este considerată cea mai eficientă.

Ce este Nutri-Score și cum funcționează?

  1. Portugalia vrea să limiteze proliferarea etichetelor nutriționale

Comisia Europeană s-a angajat să anunțe o schemă de etichetare obligatorie armonizată pe partea frontală a ambalajului (FOP). Datorită întârzierilor, industria încă nu știe ce etichetă va fi adoptată la nivelul UE.

În absența unei scheme de etichetare nutrițională obligatorie, Portugalia a observat o proliferare a diferitelor sisteme simplificate de etichetare. Guvernul este îngrijorat deoarece aceste lucruri fac dificilă sau confuză pentru consumatori realizarea unor alegeri mai sănătoase. În plus, unele etichete sunt mai puțin eficiente decât Nutri-Score și ar putea încuraja consumul de produse mai puțin sănătoase.

Portugalia este încrezătoare că Nutri-Score, în special după actualizările algoritmului său, prezintă o robustețe științifică adecvată. Schema de etichetare a fost implementată de alte țări europene, a fost deja adoptată de mai mulți operatori, inclusiv de marile FMCG Nestle și Danone.

Actualizările algoritmului Nutri-Score au fost explicate

De la crearea sa, algoritmul Nutri-Score a fost actualizat de două ori: o dată în 2022 și o dată în 2023, pentru produsele alimentare și respectiv băuturi.

În cea mai recentă versiune, nucile și semințele nu mai sunt incluse în componența fructelor, legumelor și a leguminoaselor, ci în componenta grăsimilor, uleiurilor, nucilor și semințelor. Alte schimbări includ diferențierea îmbunătățită între produsele lactate îndulcite și cele neîndulcite, precum și între diferitele tipuri de brânză.

Actualizarea algoritmului pentru băuturi scade clasificarea pentru băuturile cu îndulcitori nenutritivi, cum ar fi băuturile răcoritoare. Singura băutură  ce poate obține cel mai mare scor Nutri-Score A este acum apa. Toate celelalte băuturi, inclusiv băuturile naturale cu conținut scăzut de calorii, vor fi clasificate între B și E.

  1. Codarea culorilor

Nutri-Score este descris ca o schemă de etichetare nutrițională la scară gradată, datorită faptului că oferă un scor atât în gradarea literelor (de la A la E), cât și în gradarea culorilor (de la verde închis la portocaliu închis).

Cercetările sugerează că schemele de etichetare nutrițională care utilizează culorile pot permite o mai bună înțelegere a etichetelor.

Nu toți sunt în favoarea Nutri-Score, inclusiv sectorul cărnii din Portugalia

Nutri-Score este susținut inclusiv de companii mari din industria alimentară (Nestle, Danone, Kellogg), guverne (Franța, Germania, Țările de Jos etc.) și chiar de Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC) ce aparține de ONU.

Dar nu a cucerit inimile tuturor. Nutri-Score a fost scos în afara legii în România, iar producătorii de alimente tradiționale din Italia și Spania au respins continuu schema de etichetare.

În Portugalia, a fost deja observată opoziție față de decizia guvernului. Asociația cărnii din țară Apicarnes, ne-a spus că nu este de acord cu decizia.

„Suntem încă în faza de analiză”, a declarat directorul executiv Graca Mariano pentru FoodNavigator, „Sperăm că nu va avea mulți susținători”.

https://www.foodnavigator.com/Article/2024/04/08/Nutri-Score-officially-adopted-by-Portugal?utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=08-Apr-2024&cid=DM1129188&bid=371598235

 

 

 

Distribuie