Interviu acordat de dl. Aurel Popescu Revistei CAPITAL – EDIȚIA MARTIE 2023, SUPLIMENT AGRICULTURĂ

Interviu acordat de dl. Aurel Popescu Revistei CAPITAL – EDIȚIA MARTIE 2023, SUPLIMENT AGRICULTURĂ

  1. Cum s-a simțit anul 2022 pentru industria de morărit din România?

Anul 2022 pentru sectorul de morărit-panificație a fost un an foarte prost. Sectorul nostru a înregistrat cele mai mari creșteri de costuri încă de la început deoarece, pe lângă influențele cheltuielilor energetice, am avut influența creșterii, chiar mai mult decât dublu la materia primă, respectiv la grâu.

  1. Care au fost cele mai mari provocări? Cum a fost afectată piața românească de importurile de cereale din Ucraina?

Prețul grâului a înregistrat niște oscilații fără precedent, aceasta datorită războiului din Ucraina și datorită faptului că s-a permis Ucrainei, care nu este stat membru UE, să vândă cereale și produse procesate din cereale, în special făină, pe piața statelor membre UE fără taxe vamale.

  1. Au existat beneficii pentru industria de morărit din România în contextul importurilor de cereale ucrainene, mai ieftine?

Nu a existat niciun beneficiu pentru industria de morărit din România deoarece nu importul de grâu a influențat, ci importul de făina care s-a făcut și care a influențat direct sectorul de morărit, în sensul că nu s-a mai lucrat la capacitate, nu a mai cumpărat grâu de la fermieri, fermierii au rămas cu cantități mari de grâu pe care ar trebui sa le vândă, dar la prețurile practicate de Ucraina – ar insemna pierderi atât la fermieri, cât și la procesatori.

  1. Cu cât au crescut costurile de producție în anul 2022 în industria dvs.? Care au fost domeniile cu majorări de costuri care v-au afectat cel mai mult? (materiile prime, energia electrică, etc.)

Costurile de productie au înregistrat în anul 2022 creșteri istorice, în sensul că prețul materiei prime s-a dublat și chiar mai mult decât dublu, iar creșterile cu energia, gazele și combustibilii au fost la nivelul cel mai ridicat posibil. Din această cauză, sectorul de morărit a fost cel mai lovit imediat dupa războiul din Ucraina.

  1. Care sunt principalele politici pe care le-ați dori implementate de minister pentru a veni în sprijinul industriei pe care o reprezentanți, în această perioadă de criză?

Daca Ucraina va continua să vândă pe piețele Uniunii Europene și în special în Romania cereale, făină și alte produse alimentare fără taxe vamale, influențele vor fi foarte grave pentru industria alimentară românăască. Din această cauză, Guvernul trebuie să ia în considerare că dacă dorește să mențină acest comerț exterior cu Ucraina fără taxe vamale, atunci trebuie să contracareze efectele financiare grave prin compensări către procesatorii din industria alimentara. De asemenea, am informat Comisia Ministerului Agriculturii și Guvernul că deficitul comercial înregistrat de România la produsele agro-alimentare poate fi redus prin susținerea – subvenționarea exportului de produse procesate asa cum, de altfel, procedează și Ucraina de piața noastra.

 

Share this post