Bursa agricolă: cum a evoluat cererea mondială pentru porumb
De la raportul WASDE din iulie, ofertele de export pentru toți marii exportatori au crescut, conform unui raport recent al piețelor mondiale de cereale, publicat de USDA FAS.
Ofertele din SUA au înregistrat cea mai mică schimbare, crescând cu doar 1 dolar/tonă, ajungând la 182 de dolari, și sunt în prezent cele mai competitive din punct de vedere al prețului, pe fondul așteptărilor privind disponibilități abundente.
Astăzi, Agritel raportează o nouă scădere a prețurilor la porumb și soia în Chicago, înregistrată în weekend.
Pentru săptămâna încheiată pe 4 august, NASS estimează că 67% din recolta de porumb se află într-o stare bună până la excelentă, comparativ cu 68% cu o săptămână înainte și 57% cu un an în urmă.
Potrivit UkrAgroConsult, ofertele ucrainene au crescut cu 19 dolari/tonă, ajungând la 205 dolari. Vremea caldă și uscată din Ucraina ar putea influența așteptările privind disponibilitatea recoltei viitoare.
Ofertele braziliene au crescut cu 5 dolari/tonă, ajungând la 192 dolari, iar ofertele argentiniene au crescut cu 4 dolari/tonă, ajungând la 184 dolari. Vânzările fermierilor și exporturile au fost lente în ambele țări.
O creștere bruscă a cererii interne de porumb în India a redus considerabil exporturile și a dus la importuri record pentru anul comercial 2023/24 (octombrie-septembrie).
Factorii care au condus la această creștere a cererii includ politica guvernamentală privind etanolul și o piață a aviculturii în expansiune.
Istoric, India a fost un exportator net care a furnizat volume semnificative de porumb în Asia de Sud și de Sud-Est. Pentru prima dată din 1999/00, India va importa la fel de mult porumb cât va exporta.
Recent, India și-a revizuit Politica Națională pentru Biocombustibili din 2018 pentru a include porumbul ca materie primă, oferind stimulente de preț pentru etanolul pe bază de porumb.
Zaharul, principala materie primă pentru etanol în India, a fost supus unor restricții guvernamentale privind utilizarea pentru producerea de etanol, după mai mulți ani de producție scăzută, ceea ce a oferit un stimulent suplimentar pentru utilizarea porumbului.
Trecerea producătorilor de etanol la porumb ca alternativă coincide cu o creștere de 10% a cererii de hrană din sectorul avicol în creștere al Indiei.
Pentru prima dată din 2019/20, India a importat porumb străin din Ucraina și Birmania, unde culturile non-OGM îndeplinesc cerințelor Indiei privind importul de OGM.
În plus, în luna iunie, India a anunțat importuri de 500.000 de tone de porumb sub un contingent tarifar (TRQ) la o taxă de 15% pentru a satisface această creștere bruscă a cererii.
Stocurile globale mari au facilitat o scădere a prețurilor internaționale la porumb în 2023/24. Aceasta a redus exporturile de porumb ale Indiei, deoarece prețurile interne ridicate au stimulat comercianții să păstreze rezervele în țară.
India a fost un exportator cheie către Vietnam, Nepal și Bangladesh, exportând 2,8 milioane de tone de porumb în 2022/23, aproape un sfert din totalul importurilor combinate de porumb ale acestor țări.
Cu toate acestea, exporturile din India către aceste țări au scăzut cu 86% în primele 8 luni ale anului 2023/24, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Ca răspuns la această scădere, țările s-au orientat către alți exportatori sau au recurs mai mult la rezervele interne.
https://agrobiznes.ro/45856-bursa-agricola-cum-a-evoluat-cererea-mondiala-pentru-porumb/