FNGCIMM a semnat convenţii cu APIA şi cu cinci bănci comerciale pentru facilitarea accesului la finanţare a agricultorilor
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a semnat convenţii de garantare tripartite cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi o serie de bănci comerciale româneşti, menite să faciliteze fermierilor accesul la finanţări destinate acoperirii necesarului de lichidităţi.
Potrivit Fondului, prin noile convenţii se garantează creditele pentru capital de lucru necesar desfăşurării activităţilor curente, acordate de instituţiile de credit partenere.
Lista băncilor finanţatoare care participă la acest program include: CEC Bank, BCR, OTP Bank, UniCredit şi Exim Banca Românească.
„În cadrul acestui parteneriat, beneficiarii APIA vor putea apela la garanţiile FNGCIMM pentru a obţine finanţări de până la 90% din valoarea adeverinţei eliberate de APIA. Garanţiile oferite de FNGCIMM pot acoperi până la 80% din valoarea finanţării, acestea fiind acordate la solicitarea finanţatorului, în baza convenţiilor semnate între cele două instituţii”.
Accesul la aceste garanţii este deschis beneficiarilor sprijinului cuplat pentru venit în sectorul zootehnic, Campania 2024, care îndeplinesc următoarele condiţii: sunt IMM-uri definite conform legii şi se încadrează în criteriile de eligibilitate ale finanţatorului; deţin adeverinţele emise de APIA; nu se află în dificultate financiară; nu beneficiază de garanţii de la alte fonduri de garantare.
Reprezentanţii Fondului de Garantare subliniază că, pentru garanţia acordată, se percepe un singur comision de garantare, calculat pe baza ratingului atribuit de instituţia finanţatoare.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) este instituţia responsabilă cu implementarea politicilor agricole naţionale şi europene, asigurând distribuirea subvenţiilor şi a ajutoarelor de stat către fermierii români.
FNGCIMM este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.
Instituţia deţine o poziţie importantă în conducerea Asociaţiei Europene a Instituţiilor de Garantare – AECM, prin alegerea directorului general, Dumitru Nancu, în Consiliul de Administraţie al organizaţiei.
Fondul colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.