Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Prin schema DR 23 DIN Planul Strategic 2023-2027 sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 milioane de euro din fonduri europene pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie a acestui an.

Schema s-a adresat inițial sectorului de panificație pentru modernizare și unități noi. La solicitarea ROMPAN suma a fost împărțită în două, o parte pentru unități noi și una pentru modernizare astfel încît să poată avea șansa și fabricile noi să se lupte cu concurența internațională dar și pentru a stimula exportul de produse congelate și proaspete  pentru a echilibra balanța comercială.

România se confruntă în prezent cu un deficit de 100.000 de tone de produse de panificație, cauzat de un dezechilibru între importuri (200.000 tone) și exporturi (100.000 tone). Prin această schemă, se estimează construcția a cel puțin 10 unități noi, fiecare având acces la finanțări de până la 10 milioane de euro (cu o cofinanțare de 65%). În ceea ce privește modernizarea unităților existente, acestea pot accesa fonduri de până la 3 milioane de euro, cu același grad de finanțare.

ROMPAN atrage atenția asupra lipsei fabricilor mari de pâine în marile orașe ale țării. În prezent, Bucureștiul are doar o singură fabrică majoră, iar orașe precum Cluj sau Timișoara nu mai au niciuna.

În contextul eliminării facilităților fiscale pentru industria alimentară și al creșterii costurilor de producție cu circa 18%, producătorii estimează o ușoară scădere a producției de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale.

Chiar și așa, se estimează o producție de 7 – 7,5 milioane de cozonaci, dintre care aproximativ 30% vor fi exportați, în special în țările cu comunități mari de români.

ROMPAN observă o creștere semnificativă a exporturilor de produse de panificație și patiserie congelată, inclusiv în piețe surprinzătoare precum Franța, patria croasantelor. De asemenea, exporturile de paste din grâu moale se îndreaptă în special spre Africa.

Pe plan intern, consumul de pâine rămâne constant – circa 75 kg/locuitor/an, în timp ce consumul de paste a depășit borna de 3 kg/locuitor/an. Cu toate acestea, puterea de cumpărare și comportamentul de consum s-au schimbat.

Distribuie