eAFoby

Proiect Description


Denumire proiect: Enhancement of Agro Food Chain Byproducts through

Innovative and Sustainable Methods

Proiect nr.: 2024-1-RO01-KA220-HED-000246776

KA220-HED – Cooperation partnerships in higher education (KA220-HED)

Durata proiectului: 24 luni

Data început: 16 Decembrie 2024

Parteneriat:

  • ROMPAN – PATRONATUL ROMÂN DIN INDUSTRIA DE MORĂRIT, PANIFICAȚIE ȘI PRODUSE FĂINOASE ROMPAN- Coordonator

Obiective:

Obiectivul general:

Obiectivul principal al proiectului este de a stabili un parteneriat de colaborare transfrontalier, încurajând inițiative comune pentru schimbul de bune practici și cooperarea la nivel european în domeniul îmbunătățirii subproduselor lanțului agroalimentar prin metode inovatoare și sustenabile.

OS1: Îmbunătățirea avansării, transferului și aplicării practicilor inovatoare în cadrul economiei circulare, în contextul schimbărilor politice, sociale și economice actuale, cu scopul de a atinge zero deșeuri prin recuperarea eficientă a resurselor pentru a minimiza subprodusele lanțului agroalimentar generate din tehnologiile alimentare în toate țările partenere.

OS2: Creșterea implicării subproduselor lanțului agroalimentar în cerințele nutriționale umane, importanța compoziției lor chimice și biodisponibilitatea și bioaccesibilitatea lor prin digestie in vitro și in vivo.

OS3: Îmbunătățirea expertizei a 14 specialiști, precum și a studenților la masterat și doctorat, prin asigurarea unei formări avansate în domeniul tehnologiilor alimentare, noilor metode de valorificare durabilă, cerințelor nutriționale alimentare, cu scopul de a obține calificări înalte în domeniu.

OS4: Dezvoltarea abilităților/mijloacelor de utilizare a subproduselor lanțului agroalimentar ca ingrediente funcționale în diferite industrii prin inițiative de conștientizare a agenților economici.


Activități:
  • Managementul proiectului
  • Mobilitate și comunicare
  • Transfer de cunoștințe
  • Acțiuni de conștientizare
Rezultate:
  • Curriculum și Ghid pentru specialiștii în tehnologiile subproduselor lanțului agroalimentar și nutriție alimentară, care vizează evidențierea managementului subproduselor lanțului agroalimentar rezultate din industriile de prelucrare a fructelor și legumelor, băuturilor alcoolice și deșeurilor de cereale.
  • Suport de curs „Metode inovatoare și sustenabile de valorificare a subproduselor lanțului agroalimentar și impactul acestora asupra sănătății umane și nutriției” va include noi strategii pentru recuperarea subproduselor lanțului agroalimentar, cum ar fi fermentarea, extrudarea, imprimarea 3D, împreună cu compoziția lor chimică detaliată.