QBAKE

Proiect Description

QBake (Qualifications for the European Bakery Industry) a fost un proiect Leonardo da Vinci de Dezvoltare a Inovației, finanțat de CE prin intermediul EACEA.

Perioadă de implementare: 1 februarie 2012 – 31 ianuarie 2014.

Parteneriat:

  • AINIA (Spania) – Coordonatorul proiectului – Food Research and Development Centre
  • Campden BRI (Marea Britanie)
  • Institutul Național de Cercetare & Dezvoltare pentru bioresurse alimentare – IBA București (Romania)
  • The Hellenic Food Authority (Grecia)
  • CEOPAN – Spanish Confederation of Bakery Organizations (Spania)
  • SEVT – Federation of Hellenic Food Industries (Grecia)
  • HELAFT – The Hellenic Association of Food Technologists (Grecia)
  • ROMPAN – Patronatul Român din industria de morărit, panificație și produse făinoase (România)
  • Camera de Comerț și Agrocultură a județului Galați (România)
  • Ecyl – The Public Employment Service of Castilla y León (Spania)

Obiectivul principal a fost dezvoltarea unui curs de formare adecvat pentru angajații din sector care altfel nu ar avea oportunitatea de a-și actualiza cunoștințele și abilitățile în ceea ce privește noile tehnologii implementate în industria de brutărie. Proiectul a dezvoltat cursul și l-a validat cu un grup de stagiari, care vor obține certificatul Europass, recunoscându-le noile competențe.


ACTIVITĂȚI
  • Coordonare și managementul calității. Proiectul a implementat un plan de coordonare și un plan de calitate pentru a gestiona toate activitățile.
  • Analiza nevoilor de formare. Un studiu de analiză predictivă a formării va fi realizat de către
  • RTD-urile participante și ulterior comparat cu rezultatele unei analize a nevoilor de formare (ANF) efectuate cu o serie de
  • companii de panificație din cele 4 țări participante (Grecia, România, Spania și
Marea Britanie).
  • Dezvoltarea de materiale de instruire. Pe baza rezultatelor ANF, consorțiul va întreprinde construirea unui program de instruire (inclusiv materiale, metodologie, implementare luând în considerare sarcinile de serviciu, instrumentele de validare etc.).
  • Atelier de formare a formatorilor. Un atelier a fost organizat în cadrul facilităților Campden BRI pentru a instrui 2 formatori din cele 4 țări participante. Formatorii au fost selectați dintre experții din țările participante și vor revizui programul de instruire.
  • Validarea programului de instruire. O serie de sesiuni de instruire au fost desfășurate în diferite țări pentru a testa caracterul adecvat și relevanța programului de instruire. Programul a fost implementat de un grup de cursanți selectați, toți angajați din sectorul de panificație. La câteva luni după sesiunile de instruire, a fost efectuată o analiză de impact pentru a evalua eficacitatea instruirii la locul de muncă.
  • Diseminarea activităților și rezultatelor proiectului. O serie de instrumente și activități de diseminare au fost realizate pe parcursul proiectului. Un blog multilingv despre tehnologia de panificație va oferi companiilor din sector o perspectivă asupra noilor tehnologii și evoluții, precum și informații despre educația și formarea profesională în Europa.
  • Site-ul web al proiectului (www.qbake.eu) oferă informații generale despre proiect, precum și actualizări și știri.
 
  1. Executive_summary
  2. Brochure
  3. Fats in baking
  4. Benefits for the SMEs
  5. Vocational programme for employees in the bakery sector