Bursa agricolă – schimbările de pe piață în această săptămână
Săptămâna pe piața cerealelor s-a încheiat cu știrile ce ar putea oferi un anumit suport în prețul cerealelor din UE.
BCE a anunțat o nouă reducere a ratei dobânzii cu -0,25 puncte, ajungând la 3,25%, a treia reducere de la începutul lunii iunie.
Agritel menționează că este pentru prima dată în ultimii 13 ani când BCE reduce rata dobânzii timp de 2 luni consecutive. În acest context foarte diferit de pe cele două maluri ale Atlanticului, euro/dolarul a scăzut la cel mai mic nivel de la începutul lunii august.
Bursa agricolă – piața grâului
Piața grâului își găsește în continuare elemente de susținere în jurul situației din Rusia. În vechea campanie, funcționarea actuală și viitoare a exporturilor este neclară, în timp ce în noua campanie discuțiile rămân intense în jurul stării grâului de toamnă din Rusia.
Marți, ministerul Agriculturii din Franța a publicat cele mai recente estimări de producție pentru campania 2024-25.
Producția de grâu moale scade la 25,4 milioane de tone față de 25,8 milioane de tone estimate luna trecută, apropiindu-se astfel de cele 25,17 milioane de tone comunicate la începutul lunii august de Argus Media.
Producția de orz de toamnă și orz de primăvară este, de asemenea, revizuită în scădere la 6,88 milioane de tone și respectiv 2,92 milioane de tone, comparativ cu 7,00 milioane de tone și 3,05 milioane de tone estimate luna trecută.
În Ucraina, reînnoirea tensiunilor în porturile ucrainene alimentează, de asemenea, îngrijorările legate de activitatea de export din această țară. Până în prezent, în Ucraina s-au recoltat 67,3 milioane de tone din noua recoltă de pe o suprafață de 17,7 milioane de hectare.
Egiptul a stabilit un preț maxim pentru viitoarele achiziții de grâu la nivelul de 240 de dolari pe tonă.
Piața porumbului
Porumbul pe Euronext încearcă să urmeze tendința grâului, fiind susținut și de progresul lent al recoltării în Franța, pe fondul vremii nefavorabile.
În ciuda unui context ușor mai favorabil pentru exporturile franceze și europene, volumul tranzacțiilor rămâne limitat având în vedere disponibilitatea redusă a recoltei din 2024-25, dar a oferit un element de susținere pentru prețurile grâului și porumbului în această săptămână.
China a anunțat că recolta de porumb poate înregistra cea mai mare scădere din 2000. Cu toate acestea, încă nu este clar cu va fi influențată piața.
Piața oleaginoaselor
Piața florii-soarelui este, de asemenea, susținută de întârzierea recoltării și de temerile legate de pierderile de producție.
În Franța, raportul ministerului indică faptul că producția de rapiță este redusă la 3,85 milioane de tone față de 3,95 milioane de tone luna trecută, iar recolta de floarea-soarelui este revizuită în scădere la 1,78 milioane de tone față de 1,86 milioane de tone prevăzute luna trecută.
IGC a făcut o nouă estimare potrivit căreia producția mondială de soia va fi cu 7% mai mare în 2024/25.
Piața rapiței a încheiat săptămâna în creștere pentru contractele futures pentru februarie și mai 2025, revenind pentru a testa nivelul de 500 €/t pe Euronext.
Pe lângă declinul euro/dolar și încercările petrolului de a rămâne peste 70 $/baril în New York, rapița beneficiază de fermitatea prețurilor uleiurilor vegetale.
https://agrobiznes.ro/47693-bursa-agricola-schimbarile-de-pe-piata-in-aceasta-saptamana/