Cele patru măsuri prin care Guvernul va sprijini fermierii afectați de secetă

Cele patru măsuri prin care Guvernul va sprijini fermierii afectați de secetă

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu a prezentat astăzi, miercuri – 28 august, în ședința de Guvern, soluțiile care vin în sprijinul fermierilor afectați de seceta din acest an agricol. Acestea urmează să fie supuse consultării publice și ulterior aprobate în următoarele ședințe de ale Executivului.

Ministerul Agriculturii a elaborat mai multe acte normative privind măsuri pentru fermierii afectaţi de seceta severă din acest an, a informat ministrul Florin Barbu, la începutul şedinţei de Guvern.

Fermierii urmează să fie despăgubiți pentru culturile afectate de secetă (foto: olttv.ro)

Vor fi adoptate patru măsuri pentru fermierii afectați de secetă

Ministrul Florin Barbu a explicat faptul că au fost gândite patru măsuri pentru fermierii afectași de secetă, iar pentru acest lucru au fost necesare discuții cu mediul bancar pentru a se găsi o soluție agreată de toate părțile implicate.

”Patru măsuri pentru fermierii români. Așa cum am stabilit am elaborat mai multe acte normative prin care venim cu măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă severă din acest an. Toate aceste acte vor fi aduse spre adoptare în următoarele ședințe de Guvern. În primul rând, am discutat cu mediul bancar și cu ASF și am găsit o formulă agreată. Prima măsură – un mecanism în care punem la punct un sistem de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de ha reprezentând culturi de toamnă și primăvară. Este nevoie de un astfel de mecanism pentru a-i ajuta pe fermieri noștri care se confruntă de la an la an cu secetă puternică. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3.000 de lei pe ha, lucru care va duce, din discuțiile pe care le-am avut cu sistemul bancar, la deblocarea creditării fermierilor români. Fondurile necesare pentru acest mecanism vin pe de o parte din contribuția de 3% din subvenția plătită către fermieri, pe care o completăm cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, din Fondul de risc și la care se adaugă o contribuție de la bugetul de stat. Am avut discuții și cu compania de stat Eximbank Asigurări care dorește implicarea în gestionarea acestui mecanism”, a spus ministrul Florin Barbu.

Potrivit șefului de la Agricultură, fondurile necesare pentru acest mecanism vin, pe de o parte, din contribuţia de 3% din subvenţia plătită de către fermieri, completată cu aproximativ 17 milioane de euro anual din partea Uniunii Europene, la care se adaugă o contribuţie de la bugetul de stat.

”Măsura numărul doi – venim cu o completare solicitată de fermier la măsura Creditul Fermierului, care are o dobândă fixă de 1,95%. În primul rând, creștem gradul de garantare de către FGCR la 100% din fondurile puse la dispoziția Ministerului Agriculturii. Este nevoie de această modificare pentru a sprijini afacerile din agricultură și producția românească. În plus, creditul va putea fi utilizat și pentru rambursarea ratelor aferente anilor 2023-2024, astfel încât fermierii să poată trece cu bine de acest an extrem de dificil, fără a avea presiunea ratelor și dobânzilor. De asemenea, pot beneficia de această formă de creditare și fermierii care înregistrează credite restante, potrivit bazei de date a Centrului Riscului de Credit, cu condițiile ca aceștia să dețină un proces verbal de constatare a calamităților, în acest an. Pentru a asigura fondurile necesare, schema bugetului ajutorului de stat se majorează de la 1,4 miliarde, la 1,8 miliarde de lei, fără a afecta deficitul bugetar”, a menționat ministrul Agriculturii.

Creditele fermierilor pot fi suspendate până la 31 decembrie 2025

A treia măsură face referire la suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum şi a dobânzilor şi comisioanelor scadente. De altfel, măsura cu numărul patru și ultima, arată că termenul de centralizare a proceselor verbale de calamitate se apropie de final, iar despăgubirile ar urma să fie imediat date fermierilor.

”O altă măsură venită în sprijinul fermierilor se referă la suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum și a dobânzilor și comisioanelor scadente, pentru fermierii care au încheiat un proces verbal de calamitate încheiat pentru anii 2023-2024. Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025. Până la același termen se suspendă și operațiunile de executare silită pentru datorii către instituțiile bancare, IFN-uri, furnizori de utilități, furnizori sau distribuitori de inputuri. Am gândit această măsură pentru a lua din presiunea uriașă de pe umerii fermierilor, care din cauza secetei nu au producție și, prin urmare, nici fondurile disponibile pentru a achita aceste sume. A patra măsură – vreau să vă prezint succint și situația centralizării efectelor secetei din acest an. În momentul de față suntem la peste 80% cu finalizarea proceselor verbale de constatare a calamităților și ne încadrăm în termenul asumat de 15 septembrie, astfel încât să putem acorda despăgubirile în cuantum de 1.000 de lei pe ha înainte de începerea lucrărilor de toamnă”, a conchis ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

https://agrointel.ro/305376/cele-patru-masuri-prin-care-guvernul-va-sprijini-fermierii-afectati-de-seceta

Distribuie