Comunicat Romalimenta – Trenuleţul scumpirilor porneşte la drum lung

Comunicat Romalimenta – Trenuleţul scumpirilor porneşte la drum lung

Industria alimentară a mai primit încă o lovitura prin Ordonanta Trenuleţ, care prevede pe de o parte cresterea salariului minim, si pe de alta parte anularea facilitatilor fiscale de care beneficiau angajatii din sector.

Acest lucru inseamna ca facilitatile fiscale vor fi inlocuite cu plata taxelor aferente de catre angajator sau de catre angajat.

Suportarea acestor taxe de catre angajat ar conduce la plecarea masiva a salariatilor din sectorul alimentar catre alte zone cu salarii mai bune.

Suportarea de catre anajatori a sumelor respective inseamna cresterea costurilor suplimentare de productie, care se vor resimti in pretul produselor si in scaderea productiei de alimente romanesti, permitand o intrarea si mai puternica in Romania a produselor similare din tarile vecine.

Odata cu aderarea Romaniei la Schenghen si cu dezvoltarea infrastructurii rutiere, sunt conditii foarte bune create pentru ca cei dezvoltati tehnologic mai bine decat noi sa acopere piata noastra. Atragem atentia ca, in conditiile mentinerii acestor masuri impotriva industriei alimentare, nu exista alta solutie decat cresterea imediata a preturilor produselor alimentare.

Facilitatile au fost decise nu ca un capriciu guvernamental, sau urmare a unui lobby de succes al nostru, ci pentru ca aceste sectoare au fost considerate (pe buna dreptate), ca fiind strategice- in cazul nostru, pentru ca agricultura este o ramura importanta, economic si social, iar industria alimentara produce hrana de zi cu zi a populatiei. Ambele segmente au imperios nevoie de sprijin pentru a reface handicapul tehonologic fata de alte state UE si care explica deficitul comercial pe care, din pacate, il inregistram an de an.

Aceste doua masuri, de crestere a salariului minim si de anulare a facilitatilor, vin dupa o alta masura cu influente negative pentru industria alimentara si anume plafonarea adaosurilor comerciale.

Toate masurile au fost luate fara consultarea prealabila a organizatiilor reprezentative sectoriale ale industriei alimentare, fara a se tine cont ca prin aceste masuri scade potentialul de productie al industriei alimentare romanesti, favorizand concurentii din afara tarii.

Astfel, probabil ca de Paste vom manca paine si alte produse de baza fabricate preponderent in afara Romaniei, iar agricultura din tara noastra va ramane doar furnizor de materii prime.

 

Presedinte,                                                                           Director executiv,

Sorin Minea                                                                         Lidia Nică

 

Share this post