Creșterile prețurilor alimentelor încetinesc până la nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina, pe măsură ce inflația scade în țările OCDE

Creșterile prețurilor alimentelor încetinesc până la nivelurile de dinaintea războiului din Ucraina, pe măsură ce inflația scade în țările OCDE

Inflația alimentară în cele mai bogate națiuni ale lumii a scăzut la niveluri de dinainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și a scăzut timp de 15 luni consecutive, atingând 5,3% în februarie, față de 6,3% în ianuarie, potrivit celui mai recent raport al Organizației pentru Cooperare Economică. funcţionare şi dezvoltare (OCDE).

În 2022, inflația alimentară a crescut pe fondul comerțului mai scăzut, costurilor mai mari ale energiei, secetelor neașteptate și problemelor legate de lanțul de aprovizionare din cauza COVID-19. Programul Alimentar Mondial a estimat că prețurile mai mari la alimente au contribuit la un record de 333 de milioane de oameni care au suferit o insecuritate alimentară acută anul trecut.

Cu toate acestea, inflația alimentară OCDE în februarie a fost mai mică decât inflația generală pentru prima dată din noiembrie 2021. Inflația totală, care a rămas stabilă la 5,7% în februarie, este calculată pe baza indicelui prețurilor de consum.

Inflația totală a fost sub 2% în șapte țări OCDE și a rămas negativă în Costa Rica. Acesta a scăzut în trei sferturi din cele 38 de țări membre ale OCDE, cele mai mari scăderi lunare fiind înregistrate în Polonia și Suedia.

Turcia a cunoscut cea mai semnificativă creștere a inflației generale, pe care experții o atribuie unei creșteri rapide a inflației alimentare, în principal legată de costurile mai mari de import pe fondul scăderii monedei locale.

Potrivit datelor OCDE, inflația energetică a crescut, dar a rămas moderat negativă, la minus 0,5% în februarie, în ciuda inflației energetice puternice din Turcia și Columbia. Inflația de bază OCDE (excluzând sectoarele alimentare și energetice) a continuat să scadă, dar a rămas ridicată la 6,4%.

Redresarea SUA și UE

Inflația a scăzut cel mai puternic în SUA și zona euro, deoarece prețurile alimentelor și energiei au scăzut semnificativ.

„După o mare parte din 2021 și 2022 [în SUA], inflația prețurilor alimentelor s-a stabilit la o tendință mai moderată de câștiguri lunare de 0,2% în 2023”, a declarat Michael Feroli, economist șef al J.P. Morgan, în februarie. Inflația a scăzut cel mai semnificativ în zona euro și în SUA, pe măsură ce prețurile alimentelor s-au îmbunătățit.

„Așteptăm creșteri asemănătoare în continuare.”

Prețurile la cacao au fost deosebit de volatile, deoarece modelele meteorologice El Niño au inundat regiunea în creștere a Africii de Vest cu ploi torenţiale, provocând un deficit de producție și un efect de variație pe piețe.

În zona euro, inflația anuală măsurată prin Indicele armonizat al prețurilor de consum a scăzut la 2,6% în februarie, față de 2,8% în ianuarie. Scăderea inflației alimentare a fost de aproximativ două ori mai mare decât cea a OCDE, în timp ce inflația de bază a scăzut într-un ritm similar cu cel al OCDE.

Probleme post-Brexit

În Marea Britanie, prețurile la alimente și băuturi nealcoolice au fost ușor sub media OCDE în februarie. Cu toate acestea, creșterea a fost cea mai scăzută din 2022 și sub cea mai mare din ultimii 45 de ani de 19,2% din martie 2023.

Între timp, există îngrijorări tot mai mari cu privire la potențialele creșteri ale prețurilor și posibile lipsuri de aprovizionare pentru anumite produse, din cauza deciziei guvernului Regatului Unit de a percepe taxe post-Brexit asupra importurilor unor produse alimentare cheie din UE la sfârșitul acestei luni.J.P. Morgan se așteaptă ca deflația alimentară din China să se încheie în acest an.

Deflația alimentară în China

China, care nu este membră OCDE, se luptă cu deflația alimentară stimulată de prețurile volatile la carne de porc.

„Mulți factori au contribuit la presiunea deflaționistă în China, inclusiv scăderea prețurilor la mărfuri la nivel mondial, scăderea prețurilor la alimente și sprijinul politicii pentru ofertă, mai degrabă decât pentru cerere”, a declarat Haibin Zhu, economist-șef pentru China la J.P. Morgan, în februarie.

„Cu toate acestea, ne așteptăm ca deflația să se termine, dar inflația scăzută va rămâne în vigoare în 2024.”

Între timp, analiștii Rabobank se așteaptă ca piața globală a păsărilor de curte să se redreseze după o a doua jumătate slabă a anului 2023, dar avertizează că tensiunile geopolitice care provoacă provocări de distribuție vor rămâne o problemă.

https://www.foodingredientsfirst.com/news/food-price-hikes-slow-to-pre-ukraine-war-levels-as-inflation-eases-in-oecd-countries.html

 

Distribuie