FAO confirmă temerile analiștilor: un nou record negativ

FAO confirmă temerile analiștilor: un nou record negativ

Preţurile produselor alimentare au înregistrat o creştere lunară fără precedent în martie 2022, de 12,6%.
Astfel indicele global a atins un nou maxim istoric, de 159,3 puncte (2014- 2016=100), conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), citat de Ziarul Bursa. Maximul anterior, de 141,4 puncte, s-a înregistrat în februarie 2022.
Creşterea anuală a preţurilor alimentelor la nivel global a ajuns la 33,6%, cea mai mare din ultimele nouă luni, de la 21,3%.
„Ultima creştere reflectă noi maxime istorice pentru preţurile uleiurilor vegetale, cerealelor şi cărnii, în timp ce preţurile zahărului şi produselor lactate au înregistrat, de asemenea, creşteri semnificative”, se subliniază în comunicatul de presă.
Preţul mediu al uleiurilor vegetale a înregistrat cea mai mare creştere lunară dintre componentele indicelui agregat, de 23,2%, după o creştere de 8,5% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 56,1%, de la 36,8%. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 4,1%.
Creşterea substanţială a preţului uleiului de floarea soarelui, determinată de reducerea puternică a exporturilor din regiunea Mării Negre pe fondul conflictului din Ucraina, a antrenat creşterii majore şi pentru preţurile uleiului de palmier, soia şi rapiţă, în condiţiile creşterii cererii globale.
Preţurile cerealelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 37,3%, cea mai mare din iulie 2011, de la 15,2% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 17,1%, după o creştere de 3,3% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din ultimele 12 luni a fost de 2,8%.
Preţul grâului a crescut cu o rată lunară de 19,7%, după un avans de 2,1% în luna precedentă, pe fondul întreruperii exporturilor din regiunea Mării Negre. Creşterea a fost alimentată şi de incertitudinea privind starea culturilor de grâu din Statele Unite.
Preţul porumbului a crescut cu 19,1% faţă de luna precedentă şi a înregistrat un nou record al ultimilor 32 de ani. Recorduri similare au înregistrat şi preţurile orzului şi sorgului, pe fondul unor creşteri lunare de 27,1%, respectiv 17,3%.
După trei scăderi lunare consecutive, preţul zahărului a crescut cu 6,7% în martie 2022, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 22,6%, de la 10,3% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului zahărului la nivel global a fost de 1,8%.
O creştere mai mare a preţului a fost prevenită de evoluţia bună a producţiei din India, unul dintre principalii exportatori la nivel global, în timp ce presiunile de creştere au fost susţinute de estimările referitoare la creşterea cererii de trestie de zahăr pentru producţia de etanol în Brazilia.
Preţul produselor lactate a înregistrat a şaptea creştere lunară consecutivă, de 2,6%, după un avans de 6,7% în luna anterioară, iar creşterea anuală s-a temperat până la 23,6%, de la 25,2%.
Dinamica a fost determinată de „producţia inadecvată de lapte din Europa de Vest şi Oceania”, conform raportului FAO. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,8%.
Carnea de porc, cea mai mare scumpire lunară din ultimii 27 de ani
Preţul cărnii şi-a accelerat creşterea anuală până la 19%, de la 17%, şi a atins un nou record, pe fondul unei creşteri lunare de 4,8%, după un avans de 2% în luna anterioară.
Preţul cărnii de porc a înregistrat cea mai mare creştere lunară din 1995, în timp ce preţurile cărnii de vită şi de pasăre şi-au continuat creşterea, în condiţiile reducerii ofertei şi a menţinerii unei cereri solide. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 1,5%.
Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2021/22 a fost revizuită în creştere cu 3 milioane de tone faţă de estimarea anterioară, până la 2,799 miliarde de tone, cu 0,8% peste producţia din sezonul anterior.
Prognoze pentru producție
Prognoza pentru producţia de grâu a fost revizuită în creştere cu 1,1 milioane de tone, până la 776,5 milioane de tone, nivel similar cu cel înregistrat în sezonul anterior, în condiţiile unei revizuiri pozitive a producţiei din Australia.
Producţia de orez a fost revizuită în creştere cu un milion de tone, până la 520,3 milioane de tone, un nou nivel record, cu 0,7% peste producţia din sezonul precedent.
Influența războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a determinat o reducere semnificativă a prognozei privind comerţul mondial cu cereale, până la 469 de milioane de tone, un nivel cu 14,6 milioane de tone sub estimarea anterioară. Faţă de sezonul 2020/21, comerţul mondial cu cereale va înregistra un declin de 2%.
Estimările privind exporturile de grâu ale Ucrainei şi Rusiei au fost reduse cu 5 milioane de tone, respectiv 3,5 milioane de tone, iar cele de porumb cu 12,5 milioane de tone, respectiv 2 milioane de tone.
Estimările privind comerţul internaţional cu orez au fost menţinute la 53,4 milioane de tone, cu 3,8% peste recordul înregistrat în sezonul anterior.
Tendinţa de creştere a preţurilor produselor alimentare se poate accelera masiv în perioada următoare, în condiţiile deteriorării grave a situaţiei geopolitice şi a creşterii preţurilor energiei, combustibililor şi îngrăşămintelor chimice.

Distribuie