Frica de război și haosul pieței – Prețurile cerealelor cresc

Frica de război și haosul pieței – Prețurile cerealelor cresc

Frica de război și haosul pieței
Temerile legate de aprovizionare și incertitudinea cu privire la evoluțiile ulterioare din zona Mării Negre sunt responsabile pentru nivelul ridicat de volatilitate. În acest moment, prețurile cerealelor cresc din nou.
Prețurile grâului fluctuează extrem de mult. Incertitudinea domină piața. Motivul: criza geopolitică de la Marea Neagră.
Incertitudinile majore cu privire la rezultatul și consecințele crizei geopolitice de la Marea Neagră agită piețele cerealelor și duc la fluctuații majore de preț. Creșterea cererii globale și scăderea stocurilor la nivel mondial sunt și ele factori de influență. Prețurile grâului și-au menținut trendul ascendent, în ciuda unei scăderi semnificative temporare la mijlocul săptămânii.
Între timp, presiunea asupra prețurilor a apărut și din cauza rapoartelor despre condițiile de creștere din Europa și Marea Neagră pentru cerealele de toamnă. Firma de analiză rusă SovEcon și-a majorat estimarea pentru noua recoltă de grâu din Rusia cu 3,6 milioane de tone, la 84,8 milioane tone.
Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii din Franța a raportat că suprafața de grâu moale pentru noua cultură este cu aproximativ 211.000 de hectare mai mică decât în ​​2021. Fermierii francezi au semănat grâu doar pe 4,75 milioane hectare, față de 4,96 milioane în 2021. Aceasta înseamnă că recolta de grâu de toamnă în Franța ar fi probabil semnificativ mai mică decât se aștepta anterior, în ciuda condițiilor de creștere foarte bune.
Pentru cerealele de toamnă, fermierii francezi au mărit doar suprafața de orz –  față de 2021, cu 55.000 de hectare maim ult, până la 1,25 milioane de hectare. Cultura de rapiță a fost extinsă cu 176.000 de hectare, până la 1,2 milioane de hectare. Aceasta ar însemna o creștere cu 18,0 la sută a suprafeței de rapiță.
Cererea de export determină și prețurile pe piața internă
Exporturile europene de cereale continuă să meargă bine și, în același timp, morile europene de cereale și producătorii de furaje pentru animale cumpără din nou mai multe mărfuri pe fondul escaladării disputelor de la Marea Neagră și al prețurilor care, uneori, au scăzut semnificativ, raportează comercianții și analiștii.
Există, de asemenea, rapoarte din Franța că cererea chineză este în creștere și mai multe mărfuri curg din nou către Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Cea mai gravă secetă din ultimele decenii i-a lăsat pe fermierii marocani să se confrunte cu un „an dezastruos” care va forța guvernul să crească importurile de cereale și subvențiile.
Potrivit Comisiei Europene, exporturile cumulate de grâu comunitar în perioada 1 iulie – 12 februarie s-au ridicat la 18,2 milioane tone față de 17,5 milioane tone în aceeași perioadă a anului trecut. În ciuda problemelor (politice) cu exporturile către Algeria, Franța a exportat 5,04 milioane tone, înaintea României care a livrat 4,77 milioane tone.
Germania a vândut 2,12 milioane tone de grâucătre țări terțe și, astfel, continua să se situeze pe locul trei în topul exportatorilor europeni. Cei mai importanți cumpărători de grâu european în sezonul curent sunt: ​​Algeria, Egipt, China, Nigeria și Coreea de Sud.
Comisia a estimat exportul de orz furajer la aproximativ 5,1 milioane tone până la 12 februarie 2022 – adică cu 300.000 de tone mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Și aici, cel mai mare exportator este Franța cu 2,36 milioane tone, înaintea României cu 1,56 milioane tone.
Germania a vândut 713.300 de tone de orz către țări terțe și, astfel, se afla pe locul trei în topul exportatorilor europeni, așa cum a fost cazul grâului. Cel mai important cumpărător de orz furajer european a fost China, cu 2 milioane tone. Arabia Saudită, Iordania, Turcia și Algeria sunt cu mult în urmă.
Prețurile spot sunt în creștere
După o săptămână agitată, prețurile grâului pentru martie 2022 pe piața europeană futures au crescut vinerea trecută cu 6,75 EUR pe tonă, până la 271,75 EUR pe tonă. Dar asta a fost doar cu 3 euro mai mult decât vinerea trecută. Astăzi, luni, este sărbătoare legală în SUA, motiv pentru care nu există impulsuri de acolo.
Data mai 2022 a fost cotată vineri la 275,75 EUR pe tonă, cu 6,25 EUR mai mult decât în ​​ziua precedentă și cu aproape 7 EUR mai mult decât în ​​urmă cu o săptămână. Noua recoltă de grâu din 2022 a fost listată pe piața futures din Paris la 262,75 EUR. O creștere de 5,75 euro față de ziua precedentă și cu 6 euro mai mult decât în ​​săptămâna precedentă.
Vineri, grâul de panificație a fost cotat la 284 EUR pe tonă la piața angro și portul de export din Hamburg. A fost cu 12 euro mai mult decât pe piața futures – dar cu 2 euro mai puțin decât cu o săptămână mai devreme. Pentru date ulterioare, la Hamburg s-au oferit 286 de euro pe tonă. Prețurile pentru orz furajer în Hamburg au fost vineri de 258 de euro pe tonă, cu 2 euro mai mici decât cu o săptămână mai devreme.
Prețurile porumbului pe piața europeană futures vineri, pentru martie, au fost de 254 EUR pe tonă, cu 4,25 EUR mai mari decât în ​​ziua precedentă și cu 1 EUR mai mici decât în ​​urmă cu o săptămână. Noua recoltă de porumb a fost cotată la 236 EUR, cu 1,50 EUR mai mult decât acum o săptămână. La piața angro și portul de import din Hamburg, porumbul a fost cotat vineri la 264 EUR pe tonă. Adică cu 10 euro mai mult decât pe piața futures – și cu 1 euro mai puțin decât acum o săptămână.
Luni, cea mai importantă piață angro din Franța și port de export din Rouen, grâul de panificație a fost cotat la 268 de euro pe tonă – o creștere cu 7 euro față de ziua precedentă și cu 3 euro mai mult decât în ​​săptămâna precedentă. Prețurile fob pentru export în Rouen au fost în prezent de 317 euro pe tonă – o creștere cu 2 euro față de săptămâna precedentă. Orzul furajer a fost livrat luni la Rouen pentru 255 de euro pe tonă. O creștere de 7 euro în ziua precedentă și de 5 euro în săptămâna precedentă.

Distribuie