Noi modificari in ce priveste gestionarea deseurilor-OUG 38/2022

Noi modificari in ce priveste gestionarea deseurilor-OUG 38/2022

In MOF 344 din 07.04.2022 s-a publicat OUG 38 pentru modificarea și completarea unor acte normative în vederea eficientizării gestionării deșeurilor.
Arderea, incendierea, îngroparea de deșeuri vor fi încadrate în categoria infracțiunilor,  iar abandonarea deșeurilor va fi sancționată contravențional atât pentru persoane fizice cât și juridice. Decizia a fost luată în contextul în care România se confruntă cu un fenomen extins al abandonărilor și incendierilor de deşeuri în aer liber.
Actul normativ instituie noi măsuri de eficientizare a gestionării managementului deșeurilor la nivelul municipiului București, prin preluarea de către sectoarele municipiului București a competențelor referitoare la activitățile de organizare a prelucrării, neutralizării și valorificării materiale și energetice a deșeurilor, de organizare a tratării mecano-biologice a deşeurilor municipale şi a deşeurilor similare, precum și de administrare a depozitelor de deşeuri şi/sau instalaţiilor de eliminare a deşeurilor municipale pe o perioadă determinată (ar urma să fie stipulată în hotărârea consiliului local notificată Consiliului General al Municipiului București).
Necesitatea acestei reglementări a apărut din faptul că municipiul se confruntă cu o situație complicată determinată de lipsa infrastructurii de tratare a deșeurilor și a capacității de eliminare prin depozitare. În prezent, unitatea administrativ-teritorială a municipiului Bucureşti nu deține un contract în vigoare cu un operator al unui depozit de deșeuri.

Distribuie