STUDII PRIVIND AMELIORAREA PARAMETRILOR DE CALITATE AI FĂINURILOR OBŢINUTE PRIN MĂCINAREA GRÂNELOR CU CALITĂŢI PANIFICABILE SLABE PENTRU OBŢINEREA UNOR PRODUSE DE PANIFICAŢIE DE CALITATE
Rezumat proiect
Este bine cunoscut faptul că pentru a obţine produse de calitate sunt necesare materii prime de calitate. Acest principiu stă şi la baza industriei de morărit şi panificaţie care încearcă să realizeze produse de calitate şi pe gustul consumatorilor români, însumând savoarea unor produse tradiţionale deosebite cu cea a unor produse noi preluate de la alţi brutari europeni. La noi in ţară, până în acest moment, nu a existat un studiu de cercetare la nivel naţional, ale carui rezultate sa poată fi aplicate pentru a rezolva probleme punctuale de calitate.
Doar în unele unităţi de morărit care au întâmpinat probleme serioase în prelucrarea anumitor loturi de făină s-au încercat diferite modalităţi de ameliorare, dar la scară mică, fără ca rezultatele să poată fi extinse la nivel naţional.
Finanțator proiect
PROIECT FINANŢAT DE MAPDR PRIN SCHEMA COMPETITIVĂ DE GRANTURI „Modernizarea sistemului de informare şi cunoaştere în agriculturǎ” (MAKIS) CU FINANŢARE DIN PARTEA BĂNCII MONDIALE
Perioada de implementare
17.07.2009-30.09.2010
Valoarea totala a proiectului
315633 eur din care 249725 eur finanţare prin Schema Competitivă de Grant (SCG)
Solicitant
Denumire organizație: | PATRONATUL ROMÂN DIN INDUSTRIA DE MORĂRIT, PANIFICAŢIE ȘI PRODUSE FĂINOASE – ROMPAN |
Adresa poștală: | Calea Plevnei nr.145, sector 6 |
Reprezentantul legal | AUREL POPESCU – Președinte |
Număr de telefon: | 0213142413 |
Număr de fax: | 0213122650 |
Adresa poștă electronica: | office@rompan.ro |
Parteneri
Denumire organizație: | INSTITUTUL DE BIORESURSE ALIMENTARE (IBA) |
Adresa postală: | Str. Dinu Vintilă, Nr.6, Cod 021102, Sector 2, Bucureşti |
Număr de telefon: | 021.210.91.28 |
Număr de fax: | 021.211.36.39 |
Adresa poştală electronică: | nastasia.belc@bioresurse.ro |
Denumire organizație: | S.C. VEL PITAR S.A. |
Adresa postală: | Str. Emil Racoviţă nr. 3-5, sector 4, 041751 Bucureşti |
Număr de telefon: | 021- 4609953 |
Număr de fax: | 021-4609909 |
Adresa poştală electronică: | office@velpitar.ro |
Denumire organizație: | S.C. PURATOS PROD S.R.L. |
Adresa poștala: | Şos. de Centură, Nr. 25, 077180 Sat Tunari, Com. Tunari, Jud. Ilfov, România |
Număr de telefon: | 021-5294949 |
Număr de fax: | 021-5294969 |
Adresa poştală electronică: | info_romania@puratos.com |
Activitățile principale ale proiectului
Activitatea 1.1. Caracterizarea calitativă a probelor de grâu în vederea identificării defectelor calitative tehnologice
A avut ca scop caracterizarea calităţii grâului la nivel naţional.
Activitatea a demarat prin prelevare de probe de grâu din recolta anului 2009 din toate cele 41 de judeţe. Pentru a avea o cercetare laborioasă, au fost necesare un numar total de cca. 800 probe. Fiecare probă a cântărit 1,5 kg.
Problele s-au analizat în cadrul laboratorului partenerului IBA.
Rolul cercetării a constat în identificarea probelor cu probleme de calitate, cum ar fi: indice de deformare, puterea redusă făinii ce urmeaza a fi fabricată, conţinutul nesatisfăcător în gluten, conţinutul nesatisfăcător în enzime etc.
Activitatea 1.2. Cercetări experimentale privind optimizarea parametrilor de calitate ai făinurilor rezultate în vederea obţinerii făinurilor de calitate constantă
A avut ca scop ameliorarea făinurilor obţinute pe baza probelor de grâu cu diferite defecte (vezi activitatea 1.1).
Pe baza problemelor identificate s-au stabilit substanţele (premixurile) care s-au adăugat în făină. S-au efectuat probe de laborator în acest sens şi s-au identificat tehnologii de ameliorare din partea partenerului Puratos Prod.
Activitatea 2.1. Studiu de piaţă privind identificarea profilului consumatorului român de produse de panificaţie
Studierea profilului consumatorului a servit unei mai bune interactiuni dintre cerere şi oferta. S-au identificat preferinţele consumatorilor în legatură cu calitatea şi gama sortimentală a produselor de panificaţie. Studiul s-a realizat la nivel naţional pe un eşantion reprezentativ, incluzând atât mediul urban cât şi mediul rural.
Problele s-au analizat în cadrul laboratorului partenerului IBA.
Rolul cercetării a constat în identificarea probelor cu probleme de calitate, cum ar fi: indice de deformare, puterea redusă făinii ce urmeaza a fi fabricată, conţinutul nesatisfăcător în gluten, conţinutul nesatisfăcător în enzime etc.
Activitatea 2.2. Realizarea produselor de panificaţie cu ajutorul făinurilor ameliorate
In urma studierii preferinţelor consumatorului s-au ales un numar de 4 produse de panificaţie care au fost fabricate cu tipurile de făinuri ameliorate în laboratorul partenerului Vel Pitar.
Calitatea făinii sau a anumitor constituenţi naturali ai acesteia, asa cum este glutenul, a fost dedusă din indicatorii senzoriali şi fizico – chimici ai pâinii obţinute (volum, formă, culoarea şi aspectul cojii, culoarea miezului, structura şi textura miezului, porozitate, elasticitatea miezului, gustul, aroma, raportul înălţime / diametru etc).
Rezultatul acestei activităţi a constat în identificarea practică a celor mai bune tehnologii de fabricare cu impact pozitiv asupra calităţii produselor finite.
S-a realizat şi o analiză cost-beneficiu, pentru a identifica dacă tehnologiile obţinute sunt eficiente din punct de vedere economico-financiar.
Activitatea 2.3. Diseminarea rezultatelor proiectului
Specializarea se realizează prin intermediul unui traning organizat de partenerii Puratos şi Vel Pitar privind ameliorarea făinurilor şi adaptarea tehnologiilor de panificaţie.
Activitatea 2.4. Specializarea unui numar de 10 de tehnologi
Specializarea se realizează prin intermediul unui traning organizat de partenerii Puratos şi Vel Pitar privind ameliorarea făinurilor şi adaptarea tehnologiilor de panificaţie.
Activitatea 2.5. Diseminarea rezultatelor in toate judetele tarii prin probe practice organizate la diversi beneficiari
Se va derula in 20 din judetele tarii. Se vor realiza prezentari teoretice si demonstratii practice la care vor participa cel putin 100 de firme de profil din toate judetele.
Obiectivul proiectului
Obiectivul principal al proiectului vizează creşterea calităţii produselor de panificaţie prin implementarea tehnologiilor superioare de fabricaţie şi diseminarea acestora spre morarii şi procesatorii din sector. Proiectul include atât o fază experimentală, cât şi activităţi masive de diseminare. Aria de aplicare este întreg teritoriul României.