Prețul grâului românesc, sub influențele tensiunilor din Ucraina. Care sunt fluctuațiile și cum îi afectează pe fermieri

Prețul grâului românesc, sub influențele tensiunilor din Ucraina. Care sunt fluctuațiile și cum îi afectează pe fermieri

Prețul cerealelor este din nou la cele mai înalte cote, urmare a contextului internațional. Pentru prima dată din 2013 încoace, o tonă de grâu costă în portul Constanța peste 300 de euro, cu peste 31% mai mult decât în perioada similaară a anului trecut.
producția mondială care a fost estimată în sus, față de prognozele de la finele anului trecut. Producția mondială totală ar urma să crească, conform estimărilor USDA din ianuarie,  cu 2,7 milioane de tone pe an în 2021-22, ajungând la 778,6 milioane de tone, în principal datorită perspectivelor bune ale recoltelor din Australia și Argentina.
Potrivit ultimei estimări USDA, producția de grâu din Argentina pentru anul de comercializare 2021/22 este estimată la un nivel record de 20,5 milioane de euro. în creștere cu 3% față de estimările lunii trecute și cu 16% mai mult față de anul trecut. De asemenea, analiștii se așteaptă ca Australia să livreze mai mult, adică aproximativ 34 de milioane de tone.
USDA a estimat că producția ucraineană de grâu în anul de comercializare 2021-2022 va ajunge la 33 de milioane de tone, urmând să fie livrate aproximativ 24,2 milioane de tone din acest volum. În 2021-2o22, producția și exporturile de grâu ale Ucrainei ar urma să crească cu 30% și, respectiv, 44% față de anul anterior.
Fermierii români rămân pe minus
„Au fost creșteri mai mari pentru că au existat temeri că Ucraina nu mai livrează. Dar acum, prețul la cereale este mai bun, cu aproximativ 15% mai mare față de anul trecut, dar nu spectaculos. Nu dacă ne raportăm și la celelate creșteri de preț. Este normal să apară îngrijorări, pentru că de aici pleacă prețurile la  restul mâncării. Problema este ce se va întâmpla în viitor. Dacă la cereale vorbim de scumpiri de 10%, la îngrășăminte prețurile s-au majorat cu 400%. Eu, spre exemplu, față de 2020, plătesc curent cu 1.000% mai scump. Însă noi vindem cereale în UE și ne corelăm prețurile cu ce este pe bursă, care reacționează la toți stimulii din piață”, apreciază Nicolae Sitaru, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județul Ialomița și președinte al Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR).
Potrivit acestuia, plafonarea prețurilor ar fi însă o decizie care ar face mai mult rău tuturor jucătorilor implicați.
„Fermierii au beneficiat de prețuri mari în perioada lunii ianuarie, dar lichiditatea a fost scăzută, cum se întâmplă de obicei când au loc creșteri rapide. Aici aș adăuga faptul că suntem o piață libera și fluctuațiile de pe piața internațională se transmit și în România, urmând principiul caselor comunicante. Așa încât discuțiile de genul „de ce cresc prețurile la cereale dacă am avut o recolta mare?”, nu-și au sensul, dacă înțelegem mecanismele unei piețe libere.
Nu poți cere  unei mori să vândă făină la un preț mai mic, dacă va cumpăra grâul la un preț mai mare. Ar însemna să limitezi prețul și la fermieri care pot vinde la un preț mai mare, corelat cu piețele din jurul nostru. Ar însemna să limitezi prețul și la îngrășăminte, care la râdul lor este determinat de prețul gazului natural. Nu poți cere unor firme să lucreze în pierdere doar din populism. Trebuie ajutată populația cu venituri mici prin alte forme de protecție. (…) Cert este că pentru un timp va trebuie să ne obișnuim cu prețuri mai mari decât în trecut  la cereale și nu numai”, mai crede Beznea, referindu-se și el la efectele unei eventuale plafonări de prețuri.

Distribuie