Prețul rapiței MATIF a depășit din nou pragul 500 de euro pe tonă
Prețurile la rapiță au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni, din cauza prognozelor slabe pentru recolte și a creșterii prețurilor la soia și petrol brut. Astăzi, joi – 4 iulie, cotele au depășit pragul de 500 de euro/tonă pentru rapița MATIF tranzacționată pe Bursa de la Paris.
Joia aceasta, prețurile la rapiță oscilează ușor deoarece nu există tranzacții în SUA din cauza sărbătorii legale. Contractul din august (nouă recoltă de rapiță) se tranzacționează în intervale de 498-500 de euro pe tonă. Contractul următor, din noiembrie, se tranzacționează, de asemenea, la 506 euro pe tonă, al doilea cel mai mare preț din ultimele 16 luni. La sfârșitul lunii iunie, prețurile la rapiță au crescut cu aproximativ 40 de euro pe tonă, potrivit Agrarheute.
Estimările privind recolta de rapiță UE au scăzut (foto: utlas.net)
Prețurile la rapiță au depășit 500 euro/tonă. Prognozele privind recolta au scăzut
Pe lângă estimările mai slabe privind recoltele în principalele țări producătoare din Europa, factorii care influențează prețurile la rapiță sunt și revitalizarea sectorului de ulei vegetal și petrol. Ieri, miercuri – 4 iulie, barilul de țiței Brent din New York a depășit din nou pragul de 87 de dolari.
Tendința fermă este susținută de datele foarte dezamăgitoare din Franța în urma primelor rezultate de recoltare pentru rapiță.
Firma de consultanță Strategie Grains și-a redus luni, 1 iulie, prognoza pentru toate tipurile de oleaginoase majore din Uniunea Europeană, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile în mare parte din spațiul european.
În cea mai recentă estimare, Strategie Grains a stabilit recolta de rapiță din UE (în 2024) la doar 17,80 milioane de tone, în scădere de la 17,94 milioane în iunie și cu 10,6% sub recolta de anul trecut. Motivul este reprezentat de estimările mai scăzute pentru producția din Germania, România și țările baltice, în urma condițiilor nefavorabile din lunile mai și iunie.
Asociația Fermierilor Germani a prezentat prima estimare a recoltei – suprafața cu rapiță de iarnă a scăzut la 1,1 milioane de hectare, cu 6% mai puțin decât în anul precedent. Unele regiuni au avut probleme masive cu dăunătorii și, prin urmare, există îngrijorări privind pierderile de randament și scăderea suplimentară a suprafețelor cultivate pentru anul următor.
Asociația Germană Raiffeisen se aștepta la o recoltă de aproximativ 3,9 milioane de tone de rapiță în iunie, cu 300.000 de tone mai puțin decât anul trecut (4,23 milioane de tone).
Recoltele și prețurile la rapiță în Canada
Prețurile la rapiță au ajuns miercuri la cel mai ridicat nivel din aproximativ o lună pe piața la termen din Canada din Winnipeg, în urma deprecierii dolarului canadian, ceea ce a făcut exporturile mai competitive.
În același timp, prețurile la soia au continuat să crească. Prin urmare, cotațiile la rapiță pentru contractul din noiembrie s-au scumpit cu 4 dolari canadieni la 656 dolari canadieni pe tonă.
Fermierii canadieni au cultivat mai puțin grâu și mai multă rapiță decât se aștepta anterior, a anunțat săptămâna trecută agenția guvernamentală Statistics Canada.
Agenția a estimat recoltele de rapiță din Canada la 22,007 milioane de acri (9,1 milioane ha), comparativ cu prognoza din martie de 21,394 milioane de acri (8,66 milioane ha) și peste așteptările analiştilor de 21,520 milioane de acri (8,71 milioane ha). În 2023, fermierii au plantat 22,082 milioane de acri (8,94 milioane ha) de rapiță. Canada este de departe cel mai mare exportator de rapiță din lume.
https://agrointel.ro/301537/pretul-rapitei-matif-a-depasit-din-nou-pragul-500-de-euro-pe-tona