Prețurile cerealelor au înregistrat scăderi semnificative după ce Donald Trump a fost ales președinte al SUA / Tarifele propuse de republican ar putea perturba comerțul agricol al SUA, în special exporturile de soia către China, principalul importator
Prețurile materiilor prime, de la petrol și gaze până la metale și cereale, au înregistrat scăderi semnificative miercuri, pe fondul creșterii dolarului și al victoriei republicanului Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, care a generat îngrijorări privind tarifele și creșterea economică, conform Reuters.
Trump a câștigat cursa pentru Casa Albă, obținând mai mult de 270 de voturi ale Colegiului Electoral necesare pentru a deveni președinte, după o campanie marcată de o retorică apăsătoare, care a adâncit polarizarea în Statele Unite.
Prețul petrolului a scăzut cu peste 1%, pe fondul aprecierii dolarului american, care a avut parte de cea mai mare creștere zilnică din luna martie 2023 până în prezent în raport cu principalele valute. Investitorii cred că președinția lui Trump va consolida dolarul, deoarece ratele dobânzilor ar putea rămâne ridicate pentru a combate inflația generată de noile tarife.
„Trump va fi mai agresiv în măsurile luate împotriva Chinei”
Un dolar american mai puternic face ca materiile prime denominate în dolari, cum ar fi petrolul, să devină mai scumpe pentru deținătorii altor valute. Metalele prețioase au suferit și ele pierderi, aurul scăzând la cel mai jos nivel din ultimele trei săptămâni, în timp ce prețul cuprului a pierdut peste 2%, devenind astfel cel mai slab performer dintre metalele de bază.
„Aurul va fi împărțit între riscul creșterii inflației, încetinirea ritmului de reducere a ratelor dobânzilor din SUA, pe măsură ce sunt introduse tarifele și cererea continuă pentru active de refugiu sigur”, a declarat Ole Hansen, șeful strategiei de mărfuri la Saxo Bank.
Prețurile materiilor prime au început să scadă încă de la primele ore ale nopții, pe măsură ce traderii anticipau o posibilă victorie a lui Trump.
„Acest scenariu este de așteptat să aducă tarifele promise pentru bunurile importate, în special din China, ceea ce ar putea declanșa un nou val de tensiuni comerciale și perturbări economice”, a adăugat Hansen.
Cu toate acestea, Trump ar putea reactiva sancțiunile asupra Iranului și Venezuelei, reducând astfel barilul de petrol de pe piață, ceea ce ar putea stimula prețurile, a declarat analistul UBS, Giovanni Staunovo. Iranul exportă aproximativ 1,3 milioane de barili pe zi.
Prețurile de referință pentru gazele naturale europene au scăzut, de asemenea, cu aproape 3%, pe fondul îngrijorărilor legate de aprovizionarea cu gaze și de poziția lui Trump față de conflictele din Orientul Mijlociu și războiul Rusia-Ucraina.
Industria chineză a metalelor și oțelului ar putea întâmpina obstacole, întrucât Trump a promis să impună tarife de 60% pe bunurile chinezești pentru a sprijini producția americană. „Prețurile oțelului din China vor fi supuse unei presiuni și mai mari dacă Trump câștigă alegerile, iar producătorii interni de oțel se vor confrunta cu pierderi și mai mari”, a spus Ge Xin, director adjunct la Centrul de Cercetare Lange Steel. „Acest lucru se datorează faptului că Trump va fi mai agresiv în măsurile luate împotriva Chinei”.
Prețurile cerealelor au fost afectate, în special cele pentru soia, care au scăzut pe fondul tensiunilor comerciale reînnoite cu China
Piața cuprului a început să ia în calcul o posibilă reducere a inițiativelor de electrificare din SUA, inclusiv subvențiile pentru vehiculele electrice, ceea ce ar putea reduce cererea.
Și prețurile cerealelor au fost afectate, în special cele pentru soia, care au scăzut pe fondul tensiunilor comerciale reînnoite cu China. Grâul și porumbul sunt considerate mai puțin expuse la aceste tensiuni, însă un dolar mai puternic face ca cerealele americane să fie mai scumpe pe piețele internaționale. Tarifele propuse de Trump ar putea perturba comerțul agricol al SUA, în special exporturile de soia către China, principalul importator. De asemenea, există temeri că China ar putea răspunde prin măsuri de retorsiune, reducând exporturile americane de culturi cheie și punând presiune pe prețuri.
Acțiunile companiilor europene de energie curată au scăzut și ele, deoarece Trump a promis să anuleze proiectele eoliene offshore printr-un ordin executiv în prima sa zi de mandat.