Studiu FAO: Peste 8.000 de miliarde de dolari costă anual la nivel planetar obiceiurile alimentare nesănătoase. Cheltuielile cu sănătatea sunt mai mari decât cele legate de schimbările climatice

Studiu FAO: Peste 8.000 de miliarde de dolari costă anual la nivel planetar obiceiurile alimentare nesănătoase. Cheltuielile cu sănătatea sunt mai mari decât cele legate de schimbările climatice

Costurile ascunse ale sistemelor agroalimentare mondiale actuale se ridică la 12.000 miliarde de dolari pe aniar 70% din total, adică peste 8.000 de miliarde de dolari o reprezintă cheltuielile pe care le generează în sistemele sanitare bolile modernității: accidentul vascular cerebral, diabetul și bolile de inimă, rezulta dintr-un studiu FAO scrie agenția Ansa. Costurile cu sănătatea sunt mai mari decât cele legate de degradarea mediului și de inegalitățile sociale.

La studiul FAO  au participat 156 de țări și care a stat la baza raportului State of Food and Agriculture (SOFA) 2024, cu o analiză și mai detaliată pentru a evidenția întreaga gamă de costuri și beneficii asociate producției, distribuției și consumului de produse alimentare, inclusiv așa-numitele „costuri și beneficii ascunse” care nu se reflectă în prețurile de piață.

13 factori de risc alimentar

Raportul identifică 13 factori de risc alimentar, printre care o dietă săracă în cereale integrale, fructe și legume, un consum excesiv de sodiu și carne roșie procesată, cu diferențe marcate între șase sisteme agroalimentare distincte.

De asemenea, impactul de mediu al practicilor agricole nesustenabile contribuie la creșterea poverii costurilor ascunse. În timp ce costurile asociate cu emisiile de gaze cu efect de seră, scurgerea de azot, schimbările de destinație ale terenurilor și poluarea apei sunt mai ridicate în țările cu sisteme agricole aflate în curs de diversificare, unde creșterea economică rapidă este însoțită de modele de consum și producție în continuă evoluție și unde se estimează că aceste costuri ating 720 miliarde de dolari.

Costurile sociale, inclusiv sărăcia și malnutriția, sunt mai răspândite în sistemele agroalimentare tradiționale și în cele afectate de crize prelungite, variind între 8% și 18% din PIB. „Adevărata schimbare – a declarat directorul general al FAO, QU Dongyu – începe cu acțiuni și inițiative individuale, susținute de politici de sprijin și investiții orientate.”

Raportul mai precizează că evidențierea întregii serii de problematici legate de costurile ascunse ale sistemelor agrifood actuale le poate ajuta să devină mai sustenabile.

https://g4food.ro/studiu-fao-peste-8-000-de-miliarde-de-dolari-costa-anual-la-nivel-planetar-obiceiurile-alimentare-nesanatoase-cheltuielile-cu-sanatatea-sunt-mai-mari-decat-cele-legate-de-schimbarile-climatice/?uord=lS8hxcfpg6GvlB5jLF1UIYrFMFjSNSYmS_2klmr%3Dmcacg//glaGrKF2gNaqSQmceP9kOYmFznUs1rq3FkZvKm6arWV1SWInCY_CSNS/yR_/8yjC7jsediISqlna5XV7EJYmRYbn2

Share this post