Valoarea producţiei agricole din România a ajuns anul trecut la 109,89 miliarde de lei

Valoarea producţiei agricole din România a ajuns anul trecut la 109,89 miliarde de lei

Valoarea producţiei vegetale, în anul 2023 faţă de anul 2022, a înregistrat creșteri în mai multe regiuni de dezvoltare, conform datelor definitive publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). În schimb, valoarea producţiei animale a înregistrat scăderi, o singură regiune fiind pe plus în statistica citată.

Valoarea producţiei agricole a crescut anul trecut cu 0,6%, comparativ cu anul precedent, totalizând 109,89 miliarde de lei preţuri curente, potrivit datelor definitive publicate astăzi, marţi – 15 octombrie de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia vegetală a crescut în 2023 cu 2,1%, până la valoarea de 66,26 miliarde de lei în preţuri comparabile, în timp ce producţia animală a scăzut cu 2,5%, consemnând o valoare de 40,65 miliarde de lei. Un sector în creștere a fost și cel al serviciilor agricole.

Valoarea producţiei agricole a ajuns la aproape 110 miliarde de lei, în 2023

Valoarea producției agricole a României – creșteri în sectorul vegetal

Producţia vegetală deţine şi în anul 2023 ponderea cea mai mare (60,3%) în structura valorii producţiei ramurii agricole, în scădere faţă de anul anterior cu 5,3 puncte procentuale (pp).

Valoarea producţiei vegetale, în anul 2023 faţă de anul 2022, a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Vest (+15 pp), Nord-Vest (+10,7 pp), Nord-Est (+9 pp), Sud-Est (+5,2 pp), Sud-Vest Oltenia (+3,3 pp), Centru (+2,3 pp). Scăderi au fost înregistrate în regiunile de dezvoltare: Sud-Muntenia (-11,7 pp) şi Bucureşti-Ilfov (-5,4 pp). Conform statisticii, producţia vegetală are ponderea cea mai mare în producţia ramurii agricole în toate regiunile de dezvoltare ale ţării, cu valori cuprinse între 53,1% (regiunea de dezvoltare Centru) şi 69,3% (regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia).

INS precizează că, în analiză, nu este inclusă regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, nesemnificativă din punct de vedere al ponderii în valoarea producţiei ramurii agricole la nivel naţional.

În anul 2023 faţă de anul 2022, structura valorii producţiei ramurii agricole a înregistrat principalele creşteri în regiunile de dezvoltare Nord-Vest, Centru, Nord-Est (+1,1 pp) şi Vest (+0,8 pp). Cele mai importante scăderi au fost înregistrate în regiunile de dezvoltare Sud-Muntenia (-3,4 pp) şi Sud-Vest Oltenia (-0,5 pp).

În structura producţiei vegetale din anul 2023, ponderea cea mai mare revine regiunilor de dezvoltare: Sud-Muntenia (21,5%), Sud-Est (16,5%) şi Nord-Est (14,8%), în timp ce, în structura producţiei animale a aceluiaşi an, ponderea cea mai mare o au regiunile de dezvoltare: Nord-Est (20%), Nord-Vest şi Centru (15,3%), Sud-Muntenia (14,8%) şi respectiv Sud-Est (12,6%).

Valoarea producţiei animale, în scădere în majoritatea regiunilor

În anul 2023, comparativ cu anul 2022, valoarea producţiei animale a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Centru şi Vest (+1 pp), iar în celelalte regiuni de dezvoltare valoarea producţiei animale a înregistrat scăderi cuprinse între 22 pp şi 3,1 pp.

Ponderea valorii producțiilor vegetală și animală în valoarea producției ramurii agricole, pe total și pe regiuni de dezvoltare, în anul 2023

Valoarea serviciilor agricole a înregistrat creşteri în mai multe regiuni

Valoarea serviciilor agricole a înregistrat creşteri în regiunile de dezvoltare Centru (+41,3 pp), Nord-Vest (+30,6 pp), Vest (+18,7 pp), Bucureşti-Ilfov (+13,5 pp), iar în celelalte regiuni de dezvoltare a înregistrat scăderi cuprinse între 22,2 pp şi 1,6 pp.

Regiunile de dezvoltare cuprind următoarele județe:

  • Regiunea Nord-Est: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui.
  • Regiunea Sud-Est: Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.
  • Regiunea Sud-Muntenia: Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.
  • Regiunea Sud-Vest Oltenia: Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.
  • Regiunea Vest: Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.
  • Regiunea Nord-Vest: Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj.
  • Regiunea Centru: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.
  • Regiunea București-Ilfov: municipiul București și județul Ilfov.

https://agrointel.ro/309221/document-valoarea-productiei-agricole-din-romania-a-ajuns-anul-trecut-la-10989-miliarde-de-lei

Distribuie