FBforPDD

Proiect Description

Denumire proiect: FBforPDD – „Să obținem noi produse de panificație funcționale pentru persoanele cu boli digestive”  / „Let’s produce new functional bakery products for people with digestive disorders” Proiect nr.: 2019-1-RO01-KA202-063170

Proiectul a fost finanțat prin programul ERASMUS+ 2014–2020, Acțiunea cheie 2: Proiecte de Parteneriate Strategice pentru educație vocațională și training.

Perioadă de implementare: Decembrie 2019Noiembrie 2021.

Parteneriatul strategic transnațional a fost format din:

  • PATRONATUL ROMÂN DIN INDUSTRIA DE MORĂRIT, PANIFICAȚIE ȘI PRODUSE FĂINOASE ROMPAN (Coordonator)
  • KERRY INGREDIENTS (IRELAND) LIMITED (P1)
  • SZEGEDI TUDOMANYEGYETEM, UNGARIA (P2)
  • UNIVERSITA DEGLI STUDI DI BARI ALDO MORO, ITALIA (P3)
  • UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI DIN TIMIȘOARA ROMÂNIA (P4)
  • UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE ”CAROL DAVILA” DIN BUCUREȘTI, ROMÂNIA (P5)

Obiectivul general al proiectului a fost adaptarea de noi tehnologii de fabricare a produselor de panificație funcționale destinate persoanelor cu afecțiuni digestive în țările partenere prin parteneriatul strategic format.

Obiective specifice:

  • Întărirea capacității instituționale a organizațiilor partenere prin realizarea unui schimb de bune practici în ceea ce privește fabricarea produselor funcționale de panificatie pentru persoane cu afecțiuni digestive și prin îmbunătățirea competențelor specialiștilor lor.
  • Conștientizarea producătorilor de produse de panificație și a consumatorilor privind importanța consumului de produse de panificație funcționale.
  • Relaționarea între partenerii din proiect în vederea stabilirii unei strategii comune pentru dezvoltarea de noi tehnologii de fabricare a produselor de panificație funcționale.

Grupul tintă al proiectului a fost constituit din profesioniști din industria de panificație din țările partenere (Romania, Irlanda, Ungaria), profesori cu competențe în domeniul tehnologiei industriei alimentare care predau tehnologii de fabricare a produselor de panificație (de la BUAS si Italia), medici/nutriioniști (de la UMF) pentru a face corelația între efectele asupra sănătății în relație cu consumul neadecvat de pâine, dar și recomandări privind consumul de pâine în stări fiziologice particulare și în anumite patologii.

 


Rezultate ale proiectului:
  • Curricula și curs “Fabricarea produselor de panificație funcționale” – EN / RO
  • Îndrumar pentru profesioniști privind “ Fabricarea produselor de panificație functionale – RO / EN
  • Ghid pentru profesioniști privind „Fabricarea produselor de panificație funcționale”- RO / EN / IT / HUN