Denumire proiect: FBforPDD – „Să obținem noi produse de panificație funcționale pentru persoanele cu boli digestive” / „Let’s produce new functional bakery products for people with digestive disorders” Proiect nr.: 2019-1-RO01-KA202-063170
Proiectul a fost finanțat prin programul ERASMUS+ 2014–2020, Acțiunea cheie 2: Proiecte de Parteneriate Strategice pentru educație vocațională și training.
Perioadă de implementare: Decembrie 2019 – Noiembrie 2021.
Parteneriatul strategic transnațional a fost format din:
- PATRONATUL ROMÂN DIN INDUSTRIA DE MORĂRIT, PANIFICAȚIE ȘI PRODUSE FĂINOASE ROMPAN (Coordonator)
- KERRY INGREDIENTS (IRELAND) LIMITED (P1)
- SZEGEDI TUDOMANYEGYETEM, UNGARIA (P2)
- UNIVERSITA DEGLI STUDI DI BARI ALDO MORO, ITALIA (P3)
- UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI REGELE MIHAI I AL ROMÂNIEI DIN TIMIȘOARA ROMÂNIA (P4)
- UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE ”CAROL DAVILA” DIN BUCUREȘTI, ROMÂNIA (P5)
Obiectivul general al proiectului a fost adaptarea de noi tehnologii de fabricare a produselor de panificație funcționale destinate persoanelor cu afecțiuni digestive în țările partenere prin parteneriatul strategic format.
Obiective specifice:
- Întărirea capacității instituționale a organizațiilor partenere prin realizarea unui schimb de bune practici în ceea ce privește fabricarea produselor funcționale de panificatie pentru persoane cu afecțiuni digestive și prin îmbunătățirea competențelor specialiștilor lor.
- Conștientizarea producătorilor de produse de panificație și a consumatorilor privind importanța consumului de produse de panificație funcționale.
- Relaționarea între partenerii din proiect în vederea stabilirii unei strategii comune pentru dezvoltarea de noi tehnologii de fabricare a produselor de panificație funcționale.
Grupul tintă al proiectului a fost constituit din profesioniști din industria de panificație din țările partenere (Romania, Irlanda, Ungaria), profesori cu competențe în domeniul tehnologiei industriei alimentare care predau tehnologii de fabricare a produselor de panificație (de la BUAS si Italia), medici/nutriioniști (de la UMF) pentru a face corelația între efectele asupra sănătății în relație cu consumul neadecvat de pâine, dar și recomandări privind consumul de pâine în stări fiziologice particulare și în anumite patologii.