Prețurile cerealelor – Incertitudinea în rândul fermierilor este mare

Prețurile cerealelor – Incertitudinea în rândul fermierilor este mare

Incertitudinea în rândul fermierilor și comercianților este mare. Explozia costurilor, logistica perturbată, resursele limitate sunt doar câteva dintre motivele fluctuațiilor prețurilor de pe piața cerealelor.
Marea surpriză vine de la fermierii americani, raportul USDA arătând  că aceștia intenționează să înființeze cu 1 milioan de hectare mai puțin porumb. În același timp, suprafața de soia a crescut cu 0,89 milioane de hectare.
Suprafața totală cu porumb și soia este de 73 milioane de hectare. Fermierii americani intenționează să însămânțeze soia pe 36,8 milioane de hectare.
Stocurile mondiale actuale de grâu acoperă o aprovizionare de două luni și jumătate, cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani. Aceste calcule exclud China, despre care datele USDA spun că stochează jumătate din stocurile globale de grâu, dar exportă cantități neglijabile.
Cum reacţionează fermierii americani la războiul din Ucraina?
„Piața globală a grâului va rămâne foarte strânsă dacă nu avem o recoltă record de grâu în SUA și Europa, a declarat Joe Faithr (fostul USDA) de la IFPRI, portalul agricol american Successful Farming.
Deși invazia a dus la creșterea prețurilor cerealelor, nu i-a determinat pe fermierii americani să extindă suprafața de grâu de primăvară, a concluzionat Departamentul pentru Agricultură în raportul său. USDA a contactat aproape 78.000 de fermieri în primele două săptămâni ale lunii martie pentru acest raport, care oferă primul sondaj privind răspunsul fermelor la războiul din Ucraina.
În loc să extindă suprafețele de grâu, fermierii au spus că își vor reduce însămânțarea de grâu de primăvară cu 2%, 4,5 milioane de hectare.
Grâul de primăvară este cultivat în principal în câmpiile nordice și recoltat la sfârșitul verii. Fermierii din Dakota de Nord, principalul stat pentru grâu de primăvară, au declarat că vor reduce suprafețele cu 5% față de nivelul din 2021.
Potrivit datelor USDA, aproximativ 69% din suprafața cu grâu de toamnă, mai ales în câmpiile centrale și sudice și nord-vestul Pacificului, este afectată de diferite grade de secetă.
Ucraina cu probleme logistice masive
Căile ferate din Ucraina întâmpină dificultăți în obținerea vagoanelor adecvate pentru transportul cerealelor la granița de vest a țării.
Comercianții caută în prezent rute alternative de export, după ce invazia rusă a blocat porturi cheie la Marea Neagră, au declarat analiștii ucraineni de la APK-Inform.
Potrivit APK-Inform, Căile Ferate Ucrainene deschiseseră 12 terminale pentru comercianți, dar a fost nevoie de două sau trei săptămâni pentru manipulare.
„Comercianții continuă să caute modalități de a devia exporturile către UE pe calea ferată sau prin porturile românești.
Dar principalul obstacol rămâne costul ridicat”, a spus APK-Inform.
Costul livrării cerealelor ucrainene în portul românesc Constanța a variat între 120 și 150 de euro pe tonă. Înainte de război, comercianții plăteau în jur de 40 de dolari pentru a transporta cereale în porturile ucrainene de la Marea Neagră.
Export prin România?
Analiştii au spus că Ucraina a exportat 43 de milioane de tone de cereale în sezonul curent până la invazia de la sfârşitul lunii februarie. În următoarele trei luni, experții de la AKP-Inform se așteaptă la exporturi de doar aproximativ 1 milion de tone din cauza dificultăților logistice.
Ucraina este în prezent în discuții cu România pentru a-și expedia exporturile agricole prin portul Constanța, a declarat săptămâna trecută Ministerul Agriculturii din Ucraina. Cu toate acestea, potrivit APK-inform, prețurile cerute pentru grâul ucrainean pe piața de export au început să scadă săptămâna trecută, după ce au atins maximele istorice.
Săptămâna trecută, oferta pentru orzul furajer au crescut cu o medie de 5 USD/t la 375-405 USD/t FOB Marea Neagră (iulie-august).
Pe de altă parte, prețurile pentru grâul ucrainean cu 12,5% și 11,5% proteină ​​au scăzut cu 20-25 USD/t la 415-435 și 405-425 USD/t FOB Marea Neagră (aprilie). Prețurile recolta nouă de grâu au scăzut cu 10-30 USD/t la 360-390 și 350-385 USD/t (iulie-august).

Distribuie