PUNCT DE VEDERE ROMPAN REFERITOR LA PREȚURILE PRODUSELOR DE PANIFICAȚIE

PUNCT DE VEDERE ROMPAN REFERITOR LA PREȚURILE PRODUSELOR DE PANIFICAȚIE

Datorită faptului că au pătruns pe piața din România multe materii prime pentru industria alimentară iar pentru sectorul de panificație este vorba de grâu, porumb și făină la prețuri mai mici față de prețurile practicate până săptămâna trecută, s-au făcut speculații în piață că prețurile la produsele alimentare ar trebui să scadă pentru că a scăzut prețul materiei prime.

Trebuie să comentăm acest lucru deoarece fenomenele din piață care apar și dispar nu pot fi imediat transformate în prețuri datorită mai multor motive:

  1. Multe mori au cumpărat grâu pentru o perioadă mai lungă pentru a-și face stocuri atunci când prețurile erau cu mult mai mari decât cele oferite de ucrainieni.
  2. Ponderea materiei prime din Ucraina este sub 50% față de totalul materiei prime pe care o utilizăm.
  3. În perioadele anterioare când prețul grâului și porumbului erau aproape 300 de euro/tonă producătorii de pâine și produse de panificație în marea lor majoritate nu au reușit să ducă prețurile de vânzare la nivelul costurilor de producție pentru că datorită puterii de cumpărare foarte scăzute a populației piața nu primea aceste prețuri și atunci majoritatea au lucrat în pierdere pentru a fi prezenți în piață ori acum când s-au mai redus costurile cu materia primă primul lucru pe care îl face orice antreprenor este acela de a-și recupera pierderile.

Noi considerăm că aceste chestiuni trebuie respectate ca să poți să continui activitatea pe principii de eficiență economică. În momentul în care fiecare antreprenor își va recupera pierderile atunci categoric că piața îl va obliga să reducă prețul dacă aceste costuri cu materia primă se mențin în continuare la un nivel scăzut.

Distribuie