Blog

Anunț selectare participanți mobilitate nr. 1

În cadrul proiectului ”Adaptarea metodelor didactice moderne pentru instructorii din sectorul fabricării produselor făinoase prin căi de învățare flexibile specifice formării adultilor” se va desfășura în perioada 31.10.2022-04.11.2022 în Alghero, Sassari-Sardegna, Italia activitatea de mobilitate organizată de ROMPAN. Organizatia gazdă va fi AGRIS SARDEGNA – AGENZIA PER LA RICERCA îN AGRICOLTURA din Bonassai, Sassari. Durata efectivă a deplasării va fi începând cu data de 29.10.2022 până în data de 5.11.2022. Cei care doresc să participe la această activitate trebuie să trimită prin...

Mai mult...

MIPE: Săptămâna aceasta începe depunerea cererilor de finanțare pe micrograturile și granturile pentru capital de lucru destinate IMMurilor din sectorul agroalimentar

În contextul în care sectorul agroalimentar a fost semnificativ afectat de criza economică generată de pandemia de COVID–19, din Programul Operațional Competitivitate este finanțată acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din sectorul agroalimentar. Măsura face parte din pachetul „Sprijin pentru România”, adoptat de Guvernul României în vederea atenuării efectelor negative ale crizei economice atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru populație. Pentru acordarea microgranturilor și granturilor pentru capital de lucru, MIPE a pregătit o schemă...

Mai mult...

PNRR: Perioada de depunere a proiectelor destinate investițiilor pentru producție de energie din surse regenerabile (eolian și solar) a fost prelungită

Ministerul Energiei a anunțat astăzi, 24 mai 2022, faptul că a fost prelungită perioada de depunere a proiectelor pentru fonduri din PNNR destinate investițiilor pentru instalarea de noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară. Termenul inițial era 31 mai 2022, dar printr-un ordin a fost prelungită perioada cu două săptămâni, respectiv până la 15 iunie 2022, ora 17.00. Apelul are ca obiect sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse...

Mai mult...

Comunicat presa – Adunarea Generala ROMPAN 2022

COMUNICAT DE PRESĂ               În data de 19.05.2022 a avut loc Adunarea Generală 2022 ROMPAN – PATRONATUL ROMÂN DIN INDUSTRIA DE MORĂRIT, PANIFICAȚIE ȘI PRODUSE FĂINOASE ROMPAN. Invitați speciali alături de membrii Rompan au fost: Invitați speciali alături de membrii Rompan au fost: - Dl. ADRIAN-IONUŢ CHESNOIU - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Dr. Ioan OLELEU - Vicepreședinte ANSVSA - Dl. HORIA - MIRON CONSTANTINESCU - Preşedinte ANPC - Dl. PAUL SILVIU ANGHEL - Director General ANPC - Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare...

Mai mult...

Adunarea Generala ROMPAN 2022

COMUNICAT DE PRESĂ               În data de 19.05.2022 a avut loc Adunarea Generală 2022 ROMPAN – PATRONATUL ROMÂN DIN INDUSTRIA DE MORĂRIT, PANIFICAȚIE ȘI PRODUSE FĂINOASE ROMPAN. Invitați speciali alături de membrii Rompan au fost: Invitați speciali alături de membrii Rompan au fost: - Dl. ADRIAN-IONUŢ CHESNOIU - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Dr. Ioan OLELEU - Vicepreședinte ANSVSA - Dl. HORIA - MIRON CONSTANTINESCU - Preşedinte ANPC - Dl. PAUL SILVIU ANGHEL - Director General ANPC - Direcția Generală Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană - Dl. SORIN MINEA - Președinte ROMALIMENTA  Printre principalele teme abordate în cadrul evenimentului...

Mai mult...

Prețurile cerealelor – Grâul urcă la 400 €

Prețurile grâului au crescut marți, 12 aprilie, cu 20 de euro, până la 400 de euro pe tonă. Noua recoltă a fost cotată cu 12 euro mai mult, la 370 de euro pe tonă. Porumbul este cu 8 euro mai scump, iar noua recoltă este cu 12 euro mai mare. Prețurile rapiței cresc cu 20 de euro până la 990 de euro. Riscurile de producție în 2022 și cererea internațională puternică duc prețurile grâului la noi maxime. Prețurile grâului au...

Mai mult...

AAFBR: Majoritatea analiştilor financiar-bancari estimează că inflaţia va depăşi 8% în 2022

Majoritatea analiştilor financiar-bancari sunt de părere că inflaţia va depăşi 8% în 2022 şi că există un risc moderat spre ridicat pentru a intra în stagflaţie, conform opiniilor exprimate de participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), se arată într-un comunicat de presă remis joi AGERPRES. „Vizibilitatea asupra perspectivelor economice este mult mai redusă în contextul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, este important să urmărim îndeaproape tendinţele economice şi să facem acest exerciţiu...

Mai mult...

FAO confirmă temerile analiștilor: un nou record negativ

Preţurile produselor alimentare au înregistrat o creştere lunară fără precedent în martie 2022, de 12,6%. Astfel indicele global a atins un nou maxim istoric, de 159,3 puncte (2014- 2016=100), conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură), citat de Ziarul Bursa. Maximul anterior, de 141,4 puncte, s-a înregistrat în februarie 2022. Creşterea anuală a preţurilor alimentelor la nivel global a ajuns la 33,6%, cea mai mare din ultimele nouă luni, de la 21,3%. „Ultima creştere reflectă noi maxime istorice pentru...

Mai mult...

Prețurile cerealelor în creștere după ultimul raport USDA

Prețurile cerealelor au crescut brusc după ce au fost publicate datele USDA. Potrivit USDA, vor exista schimbări semnificative în special în exporturile de grâu. Exporturile din UE și Ucraina au fost reduse. Exporturile Rusiei au crescut. Raportul USDA din aprilie încearcă să ia în considerare cât mai mult posibil impactul războiului asupra piețelor cerealelor. USDA va veni cu un raport în legătură cu noua recoltă din 2022 în mai. Prețurile grâului au crescut vineri seara după publicarea datelor USDA. Vineri seara, în...

Mai mult...

Zeno Căprariu, Deloitte: Decarbonizarea sistemului alimentar, mai mult decât o urgenţă

Recenta conferinţă COP26 a readus decarbonizarea în sistemul alimentar în fruntea agendei. Guvernele şi publicul larg cer schimbarea. Dioxidul de carbon şi alte emisii, cum ar fi metanul şi azotul, trebuie reduse pentru atingerea obiectivelor de sustenabilitate asumate de state, iar sistemul alimentar reprezintă o mare parte din această schemă. Dacă dorim să avem emisii nete zero de carbon sau chiar negative, trebuie să regândim modul în care producem, procesăm şi consumăm alimente. Producţia de alimente este responsabilă pentru un...

Mai mult...