Prețurile cerealelor – Raport USDA februarie 2022

Prețurile cerealelor – Raport USDA februarie 2022

Datele USDA despre grâu sunt optimiste. Dar în Europa prețurile grâului se încep să scadă. Pe de altă parte, în SUA, grâul și porumbul, dar mai ales soia, sunt în creștere.
Miercuri seara, în jurul orei 20.00, grâul (martie 2022) la Chicago s-a tranzacționat la 250,84 euro/to, cu o ușoară creștere. Porumbul (martie 2022) a fost cotat pe CBOT la 220,24 euro/to. Soia a crescut chiar și 509,72 euro/to. Prețurile la rapița cu origine Canada au urcat la 898.59 euro pe tonă.
Desigur, mișcările de peste mări au avut un impact asupra prețurilor la cereale europene. Pe MATIF, Paris, grâul (martie) a scăzut cu 2 EUR – până la 263 EUR pe tonă. Noua recoltă, pe de altă parte, a crescut cu 1,50 EUR, până la 251 EUR pe tonă. În schimb, prețurile pentru porumb au scăzut cu 1,25 EUR până la 250 EUR pe tonă. Între timp, prețurile la rapiță au crescut. Pentru mai a crescut cu 6 EUR, la 683 EUR pe tonă. Noua recoltă a crescut cu 3 euro, la 610 euro pe tonă.
Grâu: producția și stocurile sunt în scădere – exporturile cresc

În raportul său din februarie, USDA presupune o producție mai mică, un consum mai mare, un comerț mai mare și stocuri finale mai mici pe piața globală a grâului. De fapt, prețurile ar trebui să crească – dar piața reacționează inițial cu prudență. Dar asta nu trebuie să însemne prea mult pentru dezvoltarea ulterioară. Cea mai mare parte a scăderii producției de grâu are loc în țările importatoare din Orientul Mijlociu, unde Irakul și Siria recoltează mai puțin grâu din cauza secetei persistente.

USDA a crescut consumul global de grâu în 2021/22 cu 0,6 milioane tone, la 788,1 milioane din cauza conversiei mai mari a furajelor. Printre altele, consumul de furaje din Canada a crescut cu 1,7 milioane, la 4,5 milioane. Consumul de furaje din China a fost redus cu 1,0 milioane tone la 35,0 milioane, deoarece prețurile interne ale grâului din China nu mai au un avantaj de preț față de licitațiile de stat pentru porumb și grâu.
Comerțul mondial cu grâu a fost revizuit în sus cu 2,3 ​​milioane tone, până la 206,7 milioane tone. Acest lucru se datorează exporturilor mai mari din India și Argentina. Exporturile Indiei au fost majorate la 7,0 milioane tone, ceea ce ar fi un nou record – depășind exporturile din 2012/13. Ritmul ridicat al exporturilor Indiei continuă, iar prețurile sale sunt competitive pe piețele asiatice. Exporturile Argentinei au crescut cu 0,5 milioane tone până la un record de 14,0 milioane tone, tot din cauza ritmului ridicat al exporturilor.
Pentru Rusia, USDA nu a schimbat nimic în ceea ce privește exporturile de grâu de 35 de milioane tone. Exporturile europene rămân, de asemenea, la 37,50 milioane tone. Cu toate acestea, stocurile finale estimate la nivel mondial în 2021/22 au fost reduse cu 1,7 milioane tone, la 278,2 milioane. Reduceri semnificative în Canada și India au fost doar parțial compensate de creșterile din Statele Unite și Ucraina. Stocurile globale sunt acum proiectate la un minim al ultimilor 5 ani.
Mai puțin porumb în America de Sud și mai puțin orz

În februarie, USDA a redus producția globală de cereale grosiere pentru 2021/22 (porumb, orz, sorg) cu 2,7 milioane tone, până la 1.497 milioane tone. USDA presupune o producție mai mică, un consum mai mic și stocuri finale mai mici luna aceasta – comparativ cu luna anterioară. Producția globală de porumb a scăzut cu aproximativ 1,5 milioane tone la 1.205 milioane de tone, cauzată în principal de scăderi pentru Brazilia și Paraguay.

Producția de porumb din Brazilia va fi redusă cu 1 milion de tone la 114 milioane din cauza randamentului mai scăzut. Producția de porumb din Paraguay a fost, de asemenea, redusă din cauza căldurii și secetei extreme. USDA, pe de altă parte, lasă producția de porumb din Argentina (încă) neschimbată la 54 de milioane tone.
Producția globală de orz a fost, de asemenea, redusă. Schimbările cheie în comerțul global cu cereale secundare includ reducerea exporturilor de porumb din Paraguay. Exporturile de orz ale UE, pe de altă parte, au fost revizuite în sus din cauza importurilor mai mari din China (din Franța). Cu toate acestea, exporturile europene către Arabia Saudită au fost reduse.
Stocurile globale de porumb sunt mai mici, în principal din cauza unei scăderi în Brazilia, compensată doar parțial de o creștere în Argentina. Stocurile globale de porumb au scăzut cu 0,9 milioane tone, până la 302,2 milioane tone.
Soia: recoltă mai mică, exporturi mai puține, prețuri mai mari

Prognozele privind cererea și oferta globală de soia pentru 2021/22 arată o producție mai mică, mai puține exporturi și stocuri chiar mai mici. Producția globală de soia a fost redusă cu 8,7 milioane tone la 363,9 milioane tone de către USDA. Motivul este seceta din America de Sud.

Recolta de soia din Brazilia a scăzut cu 5 milioane tone – la 134 milioane tone, a Paraguayului cu 2,2 milioane – la 6,3 milioane, iar recolta Argentinei a scăzut cu 1,5 milioane – la 45 milioane. Exporturile au fost reduse în toate cele trei țări.
Stocurile mai scăzute și prețurile ridicate reduc cererea globală, în special din China. Prin urmare, importurile din China au fost reduse cu 3 milioane tone la 94 de milioane tone.
Stocurile finale de soia s-au redus cu 2,4 milioane tone la 92,8 milioane. USDA raportează o altă evoluție notabilă din India: producția de rapiță acolo crește cu 1,3 milioane tone, până la 10,8 milioane tone.

Distribuie