Blog

Rolul ambalajelor inteligente în îmbunătățirea calității și siguranței produselor de panificație

Industria de panificație se dezvoltă rapid, odată cu creșterea cererii de produse alimentare de calitate și durabile. Una dintre principalele provocări din această industrie este menținerea calității și siguranței produselor în timpul distribuției și depozitării. Ambalajele inteligente vin ca o soluție inovatoare, capabilă să ofere protecție suplimentară, precum și informații în timp real despre starea produsului. Ambalajele inteligente reprezintă o soluție inovatoare care nu numai că servește ca protector al produsului, dar oferă și informații în timp real despre starea...

Mai mult...

O abordare inovatoare în coacerea pâinii cu hidrați de CO2 ca agenți de dospire

Hidrații de gaz se formează atunci când apa și gazele cu greutate moleculară mică sunt supuse unor condiții de temperatură scăzută și presiune ridicată. Moleculele oaspete de dimensiuni adecvate sunt încapsulate în molecule de apă legate prin legături de hidrogen, fără reacții chimice pentru stabilizarea structurii. Molecula oaspete poate fi gazoasă sau lichidă. Cele mai comune molecule oaspete utilizate pentru hidrații de gaz sunt etanolul, propanul, azotul și dioxidul de carbon. Majoritatea (aproximativ 85%) moleculelor dintr-o structură a hidrațiilor...

Mai mult...

Potrivit FAO, prețurile la alimente sunt cu 6% mai mari decât acum un an. În 2025 se estimează o producție record de cereale

Prețurile alimentelor la nivel mondial au scăzut cu 0,8% în ultima lună, dar rămân cu 6% mai mari comparativ cu luna mai a anului precedent, potrivit indicelui lunar al FAO. Acesta prevede, totodată, un plus de 2,1% la producția de cereale în 2025, potrivit agenției de știri Ansa. Scăderea de prețuri din luna mai este determinată de cotațiile mondiale la trei produse: porumbul a scăzut cu 1,8% față de luna anterioară în contextul recoltelor mari, uleiurile vegetale cu 3,7%, iar...

Mai mult...

Grâul românesc înregistrează o creștere istorică / Producția estimată de UE, cu 21% peste media ultimilor ani, ajungând la o recoltă record

România se pregătește pentru o recoltă record de grâu în 2025, conform estimărilor Comisiei Europene. Se preconizează o producție de peste 11 milioane de tone. Ceea ce ar reprezenta o creștere de 21% față de media ultimilor cinci ani și cu 8% mai mult decât în 2024 , conform Economica. Această performanță plasează România pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea randamentului la hectar comparativ cu media perioadei 2020–2024 . Randamentul mediu estimat este de 4,97 tone...

Mai mult...

Un studiu care își propune să identifice anumite molecule naturale din fructe și legume care le pot prelungi durata de viață. Înțelegerea mecanismului lor de acțiune poate contribui la reducerea risipei alimentare

Se numește Fruitprint un studiu de ultimă oră care încearcă să idenfifice moleculele naturale din fructe și legume care le pot prelungi viața și îmbunătăți perioada de conservare lor. Și care, totodată, pot ajuta la reducerea consumului energetic și a impactului asupra mediului al lanțului agroalimentar. În cuvinte mai simple, un proiect care vrea să înțeleagă ce anume din structura fructelor și legumelor le poate face să reziste mai mult. Este vorba de un proiect  desfășurat de un consorțiu format din doisprezece...

Mai mult...

Delegația ROMPAN este prezentă la târgul internațional IBA 2025

Delegația ROMPAN – Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase – este prezentă la ediția din acest an a târgului internațional IBA 2025, reafirmând angajamentul de a susține dezvoltarea și modernizarea industriei de profil din România. Participarea la acest eveniment de referință oferă cadrul ideal pentru a identifica soluții inovatoare, tehnologii de ultimă generație și tendințe emergente care pot contribui la creșterea competitivității sectorului autohton. În cadrul vizitei, membrii delegației ROMPAN au avut întâlniri directe cu reprezentanții...

Mai mult...

Revoluția digitală în sectorul panificației

Fiind un segment vital al sectorului alimentar global, industria de panificație s-a bazat în mod tradițional pe procese manuale și tehnici tradiționale. Cu toate acestea, progresul în tehnologiile și platformele digitale a adus schimbări, a condus la eficiență, a îmbunătățit experiența clienților și a abordat cerințele pieței în evoluție. În special, digitalizarea îmbunătățește productivitatea, scade costurile și îmbunătățește experiența clienților. Transformă procesarea agroalimentară prin creșterea eficienței, calității produselor, durabilității, reducerii deșeurilor, livrarea la timp către utilizatorii finali, precum și...

Mai mult...

Comerţul agroalimentar al UE a început anul 2025 cu creşterea exporturilor şi a importurilor

Comerţul cu produse agroalimentare al UE a crescut în ianuarie 2025, exporturile ajungând la 19 miliarde euro, iar importurile la 16 miliarde euro, arată cel mai recent raport privind comerţul cu produse agroalimentare publicat vineri de Comisia Europeană. Potrivit executivului comunitar, exporturile agroalimentare ale UE au ajuns la 19 miliarde euro în ianuarie 2025, cu 4% mai mult decât în ianuarie 2024. Marea Britanie a rămas principala destinaţie, exporturile crescând cu 3%. Exporturile către Elveţia au crescut, de asemenea, cu 16%,...

Mai mult...

Sectorul de panificație va avea 165 de milioane de euro pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi

Prin schema DR 23 DIN Planul Strategic 2023-2027 sectorul de panificație din România va avea la dispoziție 165 milioane de euro din fonduri europene pentru investiții în modernizarea și înființarea de unități noi, iar primele proiecte ar putea fi depuse începând cu luna iunie a acestui an. Schema s-a adresat inițial sectorului de panificație pentru modernizare și unități noi. La solicitarea ROMPAN suma a fost împărțită în două, o parte pentru unități noi și una pentru modernizare astfel încît să...

Mai mult...

Cereale la export: România conduce detașat clasamentul european la grâu, orz și porumb / Peste 7.000.000 t vândute de la începutul anului comercial

România conduce detașat clasamentul european la exportul de cereale, cu 7.199.953,1 t vândute pe piețele terțe în intervalul 1 iulie 2024 – 20 aprilie 2025, potrivit datelor Comisiei Europene consultate de G4Food. Cantitatea de grâu comun livrată pe piețele din afara Uniunii Europene este de 4.732.932,7 t, cu o valoare financiară de 1.074.222.797 euro, preț mediu 0,23 euro/kg. Cel mai bun cumpărător este Egipt, cu 818.903,8 t ( 190.070.986 t, preț mediu 0,23 euro/kg ), urmat de Arabia Saudită ( 805.813,3 t, preț mediu 0,23 euro/kg ) și de Iordania ( 517.292,3 t,...

Mai mult...